Білий Камінь
Золочівський район Львівської області. Костел в Білому Камені: було...
...стало. 1 липня 2010 року.
Biały Kamień (lub Białykamień) - wieś (dawniej miasteczko) na Ukrainie w obwodzie lwowskim. Liczy niecałe 800 mieszkańców

Карта. За 12 км від Золочева, за 9 км від траси Львів-Київ.

49°53′45″ пн. ш. 24°51′5″ сх. д.

З Білого Каменю в 1980-ті роки, вже в радянське надвечір'я, спробували зробити зразкове диво-село з впорядкованим центром, великим універмагом, сучасними школою і садком, гігантським як на кількість жителів (зараз їх не більше 776 чоловік) будинком культури, меморіалом тощо. Тут навіть будинок побуту, два відділи райлікарні і готель були! Зараз рештки радянського показушного благоустрою виглядають ледь не такими ж архівними, як місцевий антикварний Успенський костел з 1613 р. (архітектор Андрій Прихильний). Годі й шукати в колишньому містечку ("магдебургія з 1493 р.!" - кричить вікіпедія, що сумнівно. Я вірю в міський статус з 1614 або 1682 рр.) руїну оборонного замку, які жеманно, як опереткова діва плече з рожевого боа, позували з густої зелені фотографам початку ХХ ст. НЕ-МА. Вдовільняйтесь храмами, їх три: крім Успенського костелу є ще хрестово-купольна і досить гармонійна Троїцька церква (1903) і святиня невідомої мені назви вже за стадіоном ФК "Буг".

Кажуть, супер-село з Білого Каменю робили в пику сусідній Гавареччині, столиці димленої чорної кераміки. Мені не дуже віриться в таке суперництво двох сіл одного району: в Гавареччину навіть дороги нормальної немає. Але за місцевими переказами, першими жителями Білого Каменю теж були гончарі - їх начебто в середині XV ст. якась графиня Тереза висилила в ліс - аби містечко не задимлювали. Так і почалась історія Гавареччини.

Білий Камінь лежить у підніжжя Білої гори. Ну як гори - Вороняки тут десь сходяться з Медоборами, і ті, і інші вкрай мальовничі, але на Гімалаї не схожі. Так, зелений пагорб над селом - і все (його видно на фото з стадіоном ФК "Буг"). Начебто на цій Білій горі було і є багато білого каменю - звідси й назва.

Замок в Білому Камені

Замкова брама в Білому Камені. З книги О.Чоловського і Б.Януша

Замок залишив по собі фото, описи і ледь помітну ностальгію аборигенів. Звів твердиню на узвишші на схіж від містечка, на правому березі Західного Бугу у 1611 р. князь Юрій Вишневецький. Довжина замку була 58 м, ширина - 54 м, майже квадратовий. В кутах стояли восьмигранні вежі. В 1649 р., по дорозі до обложеного Збаража, в замку гостював польський король Ян Казимір. Монарх був не першим і не останнім: в 1667 р. в Білому Камені стояв табором Ян Собєський, ще не король, але в майбутньому - ще й який.

Форпост кілька разів брали татари та турки. Розбирати замок почали ще в ХІХ ст., напів-руїна ще й пережила пожежу, коротше, там вже давно не все гаразд було. Станом на 1920-ті роки від замку залишалися фрагменти зовнішніх мурів на південному і західному боках, восьмибічна брама, сліди валів і в'їздна брама з коринфськими колонами. Плюс дуже гарний вид на околиці. З опису замку в Білому Камені від відомого мандрівника XVII ст. Ульріха фон Вердума:

"Замок, збудований з білого каменю італійським способом з вежами по боках, оточений вежами і озером".

Легенд навколо замку вилося як мух - замку немає, а вони є. Начебто саме в цій твердині у XVIII ст. якийсь час мешкала чарівна розпусниця, дружина князя Кароля Станіслава "Пані-коханка" Радзівілла Імені красуні переказ не зберіг, але по-бюрократичному точно дає її дівоче прізвище: Жевуська (але я вам по-секрету скажу, що звали її Тереза Кароліна - і навіть покажу її портрет). З чоловіком вона не жила - розлучення в ті роки отримати було лише трішечки важче, аніж секрет вічної молодості. Якось вона посадила в клітку у власній спальні сусіда (за іншими даними, слугу князя Радзівілла на прізвище Цісейко), який чимось їй дошкуляв - а саме в спальні пані приймала своїх коханців. Якщо вірити "Путівнику по Тернопільському воєводству" 1928 р. випуску, шляхтича весела гуляща пані замордовала.

За легендою № 2, від замку в Білому Камені до замку в Підгірцях вів підземний хід. Аякже.

Інший переказ стверджує, що замок мав аж 300 кімнат, в що неможливо повірити: навіщо стільки, де стільки, для чого стільки? Якщо вірити архівним листівкам (а чому й не вірити?), крім розвалин фортеці в містечку був ще й чималий панський двір - він, можливо, й мав 300 приміщень, якщо порахувати разом з п'єцами, камінами і шафами. Чи то твердиню, чи то більш пізню резиденцію оточував парк, в якому був і ставок (площею в 28 га). Зараз біля роздоріжжя в селі помітно таку грандіозну калабаню в ярку при дорозі, але навряд чи це рештки того магнатського маєтку, навряд чи саме тут колись ріс майбутній король польщі Михайло Корибут Вишневецький - він народився у Білому Камені в 1639 р. Хоча якщо вже говорити про великих земляків, то я б ставила на іншого білокам'янчанина - геній навколо-жовквівських іконостасів Іван Руткович теж походить з цього містечка. Волиця ДеревлянськаВоля Висоцькацерква Різдва в Жовкві - все його робота. Зараз за його шедеврами можна полювати у львівських Національному музеї та в "Шевченківському гаю".

Фундатором костелу, який виник лише через два роки після замку, був той самий київський каштелян Юрій Вишневецький, на кошти котрого зводились і фортифікації, - а також його дружина Теодора з Чаплів. В 1640 р. храм було розширено за кошти Ієремії (Яреми) Вишневецького і його дружини Гизельди Констанції з Замойських. Десь тоді ж, напевно, виникла мурована огорожа з вежами. В інтер'єрах начебто є розписи XVIII ст. До костелу давно придивлялась Львівська галерея мистецтв, та щось там не зрослось.

Відомо, що на початку ХХ ст. в передмісті Білого Каменя був охайний, весь в клумбах заклад сестер милосердя, котрі займалися шпиталем та виховним "інститутом". В самому ж містечку була іудейська божниця, кілька крамничок, читальня і банк. Промисловість предсталяли цехи по обробці шкіри, великий млин, олійня і молочарня.

Набір колишніх пам'яток: замок, палац, став. З Polona.pl
Замок, палац і став в Білому Камені колись