Задубрівка
3 травня 2015 року. Панорама Задубрівки з її головною архітектурною домінантою - церквою.

Близько 900 жителів

На одному з чернівецьких Петрівських ярмарків зупинилася біля статного, хоча й немолодого чоловіка з маланкарськими масками. Виявився художником, розговорилися. Малював цікаві буковинські храми, почали розсипатися в компліментах Топорівцям, я розказала, що з'ясувала автора храму - не "учень Главки" з сільських легенд, а цілком собі поважний і самодостатній директор Державної промислової школи у Чернівцях Карл Ромшторфер (Karl Romstorfer). Мій співрозмовник якраз тоді і сказав ключову фразу: "А знаєте, де ще є така церква? У Задубрівці. Це Заставнівський район". Що значить "така"? Така сама? Того ж автора? Ну, типу, десь так - і така сама, і того ж автора.

Хм.

В Задубрівку за кілька років, що минули з того Петрівського ярмарку, ми пробували потрапити двічі - і фантастично блукали, виїжджаючи чомусь на синагогу в Садгорі (так, у нас немає навігатора. Треба?). 2013 і 2014 роки тому минули без Задубрівки. А на травневі свята-2015 ми таки потрапили у це фактично приміське село. Там весь секрет був - від залізничного моста на т.зв. "дріждзаводі" повертаємо біля заправки за вказівником на Заставну, а далі прямуємо вул. Заводською, аж поки вона не стане довгою, сільського виду Каштановою - і Чернівці не закінчаться. Почнеться проте заставнівська дорога - і Задубрівка вигулькне на фоні Хотинської височини найпершою. Дачні будинки біля озера - то таке, головна атракція села буде далі - і її буде чудово видно. Стара черепиця на баштах - ох, як же це гарно і як же це нечасто трапляється тепер на Буковині! Храм в романсько-візантійській традиції, смугастий (смужку любили на межі ХІХ-ХХ ст., згадайте, приміром, Мамаївці), але чи це справді робота Карла Адольфа Ромшторфера? Важко сказати, по роках (1905) підходить, але жодних прямих доказів не зустрічала. Та їх і з Топорівцями немає, а храм його. Чия б не була Михайлівська церква у Задубрівці, вона варта візиту. Навідайтесь, поки кам'яний охоронець з гранатою і на постаменті нічого не бачить - у нього перед обличчям звили гніздо лелеки.

А яка у селі була дерев'яна церква до мурованої красуні, видно на фото внизу.

Дерев'яна Михайлівська церква (1767) у Задубрівці на поч. ХХ ст.:

Задубрівка (Задібрівка). Фото з книги "Українське мистецтво" Вадима і Данила Щербаківських (Київ, 1913, перевидання: Харків, 2015, видавець Савчук О.О.).
З книги "Українське мистецтво" Вадима і Данила Щербаківських (1913).

Такою була дзвіниця церкви-попередниці.
Пам'ятник полеглим
Пам'ятник полеглим в Задубрівці
Церква зблизька
Zadobruvca (Задубрівка, Zadubrivka și în germană Zadobrowka) este un sat reședință de comună în raionul Zastavna din regiunea Cernăuți
The beautiful church in Zadubrivka, Western Ukraine
Здалеку гарно