Заставна
Зараз мурована (Миколаївська?) церква стоїть у Заставній одна.
Заставна. Zastavna (Zastawna) este un oraș în regiunea Cernăuți (Ucraina), centru administrativ al raionului.
А колись поруч ще стояв давніший дерев'яний храм. Не вірите? Докази у фотогалереї праворуч.

Близько 12 тис. жителів. Перша згадка: 1589 р.

Район цікавіший, звичайно: Заставна архітектурно не шедевр. Трішки згадок про австро-угорську епоху, трішки радянських реліктів (як от цікавий мозаїчний фонтан на центральній площі), багато сучасного новобудно-сарайного шанхаю. Як скрізь, коротше. Стави є, їх багато, деякі великі - За-Ставна вона справедливо (навіть на гербі румунського періоду були два рибальських гачки і риба). Версію про якусь митну заставу на річці Совиці ще князівських часів можна і не розглядати: історія доводить, що найпростіший і найлогічніший варіант і є зазвичай самим вірним. Князівські часи - це Василев, а зоряний час Заставної... е-е-е... може, зараз, а може, попереду навіть. :о)

Щоліта тут проводиться масштабний байк-фестиваль, але не була на ньому ще ніколи.

В 1730 р. війська російського генерал-фельдмаршала Мініха розгромили під Заставною турецько-татарську рать.

Заставна - батьківщина художника Миколи Івасюка ("В'їзд Хмельницького у Києв", пам'ятаєте?). Збереглася його рідна хата - шкода, що не бачила (або не звернула увагу). В XVII ст. містечко належало панам Юрашовичу та Матіяшу, з 1782 р. належала Туркулу, але чи були тут їхні маєтки, невідомо.

Заставна - місто україномовне (перша українська школа тут відкрилася ще у 1844 р.), тут мовного бар'єру не буде.

Панорама Заставної на початку ХХ століття

Панорама змінилася за століття, але не набагато.
Заставна. Панорама змінилася за століття, але не набагато.

"Має залишитись тільки один" (С)
Заставна, панорама
Церкви міста Заставної
Zastawna – miasto na Ukrainie, w obwodzie czerniowieckim na Bukowinie
Уламки Австро-Угорщини
Заставна не багата архітектурою
Zastavna (Заставна) è una città ucraina dell'Oblast' di Černivci, posto a circa 25 km ovest della città di Černivci
Zastavna (en ukrainien et en russe : Заставна) est une ville de l'oblast de Tchernivtsi, en Ukraine, et le centre administratif du raïon de Zastavna
Сніжні зими бувають
Старі види Заставної