Малий Кучурів
"Алоха, Христос!" - "Воістину алоха!" Буковинські віруючі - самі віруючі в світі.

Понад 1 тис. мешканців

Карта

Це так тільки здається, що якщо село розташоване у мальовничій місцевості і має дерев'яну церкву, старий палац і школу, котрій понад 100 років, то це цікаве село. У вакуумі - так, цікаве. На практиці від знайомства з так-би-мовити-пам'ятками Малого Кучурова стає боляче очам і гнітить іспанський сором (його ще часом фінським називають). Капарили церкву сучасними будівельними матеріалами не ви, а соромно вам. Не ви натягали на статую Ісуса спідничку з мережива, але ж соромно вам! І не ви в Малому Кучурові живете, але коли кілька місцевих жителів дивляться на вас пустими очима, коли ви запитуєте їх, як проїхати до колишнього палацу, соромно знову чомусь не їм, а вам.

Нам в результаті літня пара дорогу підказала. Тільки їхня версія палацу виявилася старою школою, а палац був десь в іншому боці. Ну, хоч так.

Стара ця двоповерхова школа ще австрійських часів стоїть на узвишші над дерев'яною (в анамнезі) Миколаївською церквою з начебто 1813 р. Зводили храм Михайло Грицик, Дмитро Карпенко та Григорій та Олександр Дупешки. Потім, за сільськими переказами, всі чоловіки відправилися в Канаду на заробітки.

(В розпал наполеонівських війн? На конях, чи шо? А через океан як? А в Канаді що робили? В 1813 році в Канаді була одна знаменна подія: індіанського вождя Текумсеха вбили у битві під Моравіантауном. Вони на неї їхали? Допомагали вбивати? А назад як? Добре, вистачить, від цих питань знову соромно).

Далі переказ стверджує, що заробили вони у Канаді так багато, що, повернувшись в село, перекрили церкву замість дранки бляхою (!) і придбали ікони.

Каталог дерев'яних храмів Василя Слободяна датує церкву в Малому Кучурові 1820-1821 роками. В ті часи в Канаді все так само було майже нічого робити буковинським селянам.

А палац Якубовського (1897) у Малому Кучурові нам слід було шукати за кодовими словами "будинок пристарілих" (хай для української такий зворот і не є характерним). Бо часи, коли тут була районна інфекційна лікарня, напевно, вже ніхто не пам'ятає.

Палацик є досить схожим на палац у Великій Слобідці. Споруда мала каналізацію та водопровід. Криниці в саду біля палацу до цього часу використовуються. В інтер'єрах збереглися старі пічки з кахлями та дубовий паркет з квітковим орнаментом. В 1953 р. біля будівлі знімали епізод для фільму "Земля" за повістю Ольги Кобилянської.

За черговим сільським переказом, пан Якубовський утік до Румунії в часи Другої світової, коли Буковина була під румунською окупацією. Ну, таке.

Миколаївська церква у Малому Кучурові (поч. ХІХ ст.).
Стара школа