Звенячин
Цвинтар полеглих у Першій світовій війні біля Звенячина. Фото з архіву Австрійської національної бібліотеки (Österreichische Nationalbibliothek)
4 червня 2008 р.
4 червня 2008 р.

Звенячин: кладовище вояків Першої Світової

Сільська садиба. Єдність форми і змісту.

Біля 900 мешканців.

Карта

Це село в Заставницькому районі піднімається на високому березі Дністра над тернопільськими Заліщиками з їх культом помідор і занедбаними санаторіями.

Місце - клас. І дивитися краєзнавцю є на що: в селі збереглася мурована церква Різдва Богородиці з 1797 року. (Див. нижче)

А для любителів всіляких екстремальностей є в селі лабіринтова печера "Скитська". Довжиною в 144 метри (А тут написано - 4 км!). З гіпсовими кристалами.

Але я про інше.

Кажуть, в селі до сьогодні збереглися рештки земляних укріплень тих часів. Кілька тисяч австрійських, німецьких, румунських та російських солдат. Докладніше? Будь ласка: 11 830 загиблих австрійських, німецьких та російських солдатів та офіцерів знайшли тут вічний спокій. Майже дванадцять тисяч. Вдумайтесь!

Коли я вперше побувала тут в 1998 році, мене зацікавив меморіал при дорозі на Заліщики чи Городенку. Огорожений участок землі, де з високої трави піднімаються ряди хрестів. На багатьох - написи. Якщо бути хоч трошечки "в темі", вийде зрозуміти, що багато які з румунських назв, вказаних на хрестах, зараз є на території Буковини. Он, "Давідешті" - хіба не Давидівка в Сторожинецькому районі? А "Неполокауці" - сучасні Неполоківці... Посередині - стела, оточена плитами, мілко всіяними прізвищами загиблих. На стелі - великі чорні літери. PRO PATRIA. За Батьківщину.

Заліщики і Звинячин

Це цвинтар тих, хто бився на цій землі в 1915-1916 рр. Бої були жорстокими: внизу, на Дністрі - переправа. Стратегічно важливий об'єкт.

І майже безтілесна, згорблена фігурка старенької. Вона довгі роки впорядковувала це забуте всіма кладовище, косила траву, запалювала свічки. Каже, привели могили нещасних вояків саме австрійці, а ось росіяни, чиї брати по крові теж полягли біля Звенячина, до загальної справи не приклалися. Та й самі буковинці не так щоб аж дуже слідкують за чужими могилами. Ба більше - австрійське товариство "Чорний хрест", яке займається впорядкуванням могил Першої світової війни, від буковинської влади в основному має лише патики в колеса замість допомоги. Хоча в Валя Кузьминій австрійцям все-таки дали впорядкувати місцевий некрополь.

Може бути.

Сумне місце.

Церква Різдва Богородиці (1797).

Церква на ремонті. Хрест на її подвір'ї. Частини давнього іконостасу.
Церква на ремонті.
Хрест на її подвір'ї.
Частини давнього іконостасу.

Шукати її довго не прийдеться - варто пройти трохи вглиб села трасою, що веде з Заліщиків. В жовтні 2007 р. храм був в стані ремонту. Гроші на реконструкцію зібрала громада села, плюс допоміг якийсь таємничий "спонсор". Допоміг, напевно, щедро: бані вкриті сусальним золотом. Боюся лишень, чи не втратить від ремонту церква на своїй румунській автентичності.

Храм зведено з цегли. Це тридільна одноверха церква з включеною в один об'єм дзвіницею на заході і головним входом на південному боці. У плані має прямокутні притвор і наву та напівкруглу апсиду. У центрі даху піднімається восьмикутний витягнутий барабан главки з пірамідальним завершенням. Грані прикрашають кілька рядів пласких арочних ніш - типова риса буковинської архітектури.

Кремезна дзвіниця нагадує вартові вежі Середньовіччя. Збереженого начебто розпису з ХІХ століття я в церкві не помітила - забілили? Оббили? А що, могли...

Ще фото (4.06.08):

Церква, цвинтар і види на село і Задіщики.