Славське
Розписам Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка залишалося 3 дні. Фото Сергія Лєонова від 12.05.2019
Славське як гірськолижний рай. 1938 р.
Славське. Славско. Sławsko Slavske
Вид на центр Славського. Липень 2010 р. В центрі - Успенська церква, в котрій 15 травня 2019 р. по-варварському знищили розписи Модеста Сосенка. Головна трагедія української культури в 2019 р.
Вид на центр Славського. Липень 2010 р.

Карта. 26 км від Сколе. 139 км від Львова

Їдеш електричокю в холодний час кудись в Карпати, Стрий вже давно позаду, в вагоні гамірно від веселого молодняка. От вже й Сколе проїхали - недовго залишилося, ще трішечки - і Славське, і весь цей юнацький гамір там зійде, далі буде спокійніше.

І саме так весь час і трапляється. Молодь любить зимові лижі, рок-концерти і гори - молодь, виходить, любить Славське. Бо все це тут є.

Чого тут немає - так це прегарних розписів Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка, котрі прикрашали місцеву Успенську церкву (банальна неовізантійщина зовні). Бо місцевому сатрапу і махінатору а.к.а. священику Андрію Петришину гошіло зробити ремонт. Фрески оббивали ледь не всім селом (100-150 чоловіків одночасно) - а потім винесли до туалету на подвір'ї храму.Сталося це 15 травня 2019 р.

Зусилля десятків людей, котрі намагалися врятувати храм, були марними. Мої зусилля були марними. Тепер Славське - темна пляма, а не містечко. Чорна діра безкультурщини і безголов'я.

Фанфари трішки причепуреної статистики провіщають ледь не про міліон туристів у Славському щороку. Не дуже віриться, хоча я з калькулятором біля місцевих бугельних підйомників не стояла, а те, що тут таки дешевше, аніж на Буковелях та Драгобратах, говорять всі. Сезон, знову ж таки, триває довго - з листопада по березень як мінімум. І спуски тут на горі Тростян (1232 м) на будь-який смак - це спадщина ще радянської пори, коли на Тростяні тренувалася радянська лижна збірна. Тростян, Політех, ФМІ, Погар, Захар Беркут, Варшава, Грабовець - лижникам ці слова щось та скажуть, мені не кажуть нічого. Навіть влітку канаткою можна дістатися вершини гори.

Ах, який тут планувався костел!
Проект дерев'яного костелу у Славському. 1930-ті

Тим більш, що взимку на Тростян новачкам, кажуть, зась - важкі там траси, не для чайників на лижах. Для таких є західний схил Тростяну, "Політех" і "ФМІ" на горі Кремінь або траси на схилах гори Менчіл.

Це добре, що і літом тут товчуться туристи - місцевим жителям (а їх у Славському біля трьох тисяч) є змога заробити (здавати квартири, продавати гриби, варити гарячу їжу взимку), аби здирництвом не займалися.

І знову - це добре, що й літом, бо місця тут казкові: Високий Бескид, змія Опору, дерев'яні хатки та інша карпатська романтика. Й інфраструктура більш-менш непогана. Шосе є, залізниця є, аптеки-готелі-магазини є, лісопильний завод щось там пиляє...

Туристів заманювати у цей шматочок Бескидів почали ще барони Грьодлі (Гредлі) наприкінці ХІХ ст. Начебто перші гірськолижні витяги на горах Погар та Ільза поруч з містечком спорудили вони та якісь Шмідти. В 1896 р. на Погарі (847 м) запрацював підйомник на кінній тязі. Бідні коники.

В міжвоєнний час містечко називали "Закопаним Східних Бескидів".

Якщо Україна переможе в змаганнях за проведення зимової олімпіади-2022, в Славському будуть базуватися олімпійці-сноубордисти.

Але до того ще жити і жити. Поки що Славське може похизуватися неовізантійською Успенською церквою (1901, автор проекту Василь Нагірний) та старенькою дерев'яною дзвіницею на кладовищі. Там була й церква колись, але якось під час бурі з неї зірвало хрест (ну, так місцеві розказують) - і віднесло туди, де зараз стоїть мурований храм. Скільки б разів люди не повертали хрест на місце, вітер вперто ніс його на облюбоване місце. Бешкетник. Там церкву й збудували, а куди стару діли - не знаю.

Так як через селище тече не лише Опір, а й Славка, етимологія здається прозорою.  Але народ так не любить - тому придумав легенду про те, як на цій річці дружинники Захара Беркута билися з степовиками хана Батия у 1241 р. (це ще що - в майже-сусідній Тухлі навіть могила Захара Беркута є!). На вибір ще один легендарний і гарний варіант - воїни князя Святослава, вбитого в Бескидах, дуже вже були славні - і оселилися тут після смерті князя. Хоча в документах поселення згадується аж під 1483 р., коли Іванко з Криниці передав дружині Марусі право на половину майна у Славському та Криниці.

Знищені розписи М. Сосенка та Ю.Буцманюка. Фото Сергія Лєонова
Розписам залишалося 3 дні. Фото Сергія Лєонова
Панорама-1937
Панорама Славського. З буклету "Skolszczyzna i powiat doliński" (1937)
Перша світова війна
перша світова війна. карпати біля Славського
Зимове Славське
Славське здавна є популярний зимовим курортом
Лижі і Славське - синоніми
Буклет "Славське", міжвоєнний час
Легендарний Тростян
Легендарний Тростян
1915 р.
Славське. Листівка від 1915 р.
Колись лижники мешкали тут
Славське архівне
Церква з дзвіницею
Дерев'яна дзвіниця і церква у Славському
Slavsko (Славське) est une commune urbaine, ainsi qu'une station de ski de taille moyenne, qui a été développée à proximité immédiate
Slavske este un oraş în regiunea Livov din vestul Ucrainei
Вокзал