Скансен в Ужгороді
Шелестівська Михайлівська церква (1777), шедевр лемківської архітектури - символ ужгородського скансену.
Шелестівська церква - символ ужгородського скансену.
Хоча там і без неї є на що подивитися.
Ужгородський (Закарпатський) музей народної архітектури і побуту. Museum of Folk Architecture and Life, Uzhhorod

Закарпатський музей народної архітектури та побуту (скансен)

Типова марамороська хата

Під захистом замкових мурів, на території колишнього «могильного саду» ХІХ ст. (кладовища вищого духовенства) розмістився чи не найцікавіший музей Ужгорода — скансен.

З усієї області сюди в 1965-1979 рр. привезли два десятки житлових, господарчих та культових споруд. Музей сплановано не лише як «виставку досягнень» народної архітектури Закарпаття, а й як невелике самостійне село. Площа цього своєрідного поселення - 5,5 га, а планування певним чином повторює саму карту Закарпаття: із заходу на схід музею розташувалися спочатку садиби з рівнинних районів Закарпаття, потім йдуть давні жителі Карпат - лемки, бойки та гуцули, також представлене житло етнічних угорців та румун, що здавна проживають у регіоні.

Серед споруд — 250-літня хата з присілка Ясіні Кевелова, збудована з великих колотих ясеневих колод; трикамерна хата незаможного селянина з Довгого Іршавського району; гуцульська ґражда з с. Стебного Рахівського району; стара хата з с. Тибава зі Свалявщини, в якій, можливо, народився відомий історик, філолог і етнограф Юрій Венелін (Гуца), дерев’яна корчма; типова для угорців хата з чотирисхилим дахом із Вишкова (1879) на Хустщині. Гончарна піч (діаметр остнови 195 см, висота 115 см) виготовлена з каменю - тож не всі споруди музею дерев'яні.

Та найцікавіший і найвишуканіший «експонат» — барокова лемківська дерев’яна Михайлівська церква з с. Шелестова (1777) з високою баштою-дзвіницею. Що ж за село без храму? Святиня виявилася неабиякою мандрівницею: спочатку з рідного села її перевезли до Мукачева, потім — до Ужгорода. Зведеній без жодного цвяха лемківській церкві довелося-таки познайомитися з цими скобяними виробами під час переїздів. "На волі", а не в тепличних умовах скансену, залишилася лише одна шедевральна лемківська церква - у присілку Сваляви Бистрий.

Шелестівська тридільна церква хоч і в музеї, та діюча (в неділю принаймні служби точно є). В інтер'єрі - чотириярусний іконостас, змонтований з ікон XVII-XVIII ст.

Корисна інформація:

Шелестівської церкви багато не буває.
متحف الهندسة المعمارية والحياة الشعبية Памятник народной архитектуры церковь из села Шелестово (Мукачевский район), 1777

Закарпатський музей народної архітектури та побуту

(вул.Капiтульна, 33а, тф.: (03122) 36352, 37227, працює щоденно крім вівторка). Вартість квитка у вересні 2012 р. - 15 гривень. Фотографувати, звичайно ж, можна.

Неподалік замку працює снек-кафе «Під замком», де час від часу проводяться вечори поезії та виставки живопису.

З Шелестівської церкви почнем
З Шелестівської церкви (1777) на Мукачівщині почнем
Іконостас Михайлівської церкви з села Шелестів (1777)
St Michael's wooden church (1777), from the Shelestove village, a classic example of folklore Lemko architecture
Колодязь-трансформер.
Гуцульська ґражда