Пустомити
Палац в Пустомитах, парковий фасад. 1909 р. З бібліотеки Polona.pl
Палац в Пустомитах, парковий фасад. 1909 р.
Палац в Пустомитах. 7 квітня 2009 р.
Палац в Пустомитах. 7 квітня 2009 р. Pustomyty

Район пам'ятками багатий. Районний центр же архітектурними шедеврами дещо обділений. Може, саме тому тут з'явилася наймолодша в Україні ратуша. Її зводили 5 років. Витратили 26 млн гривень. Форма будинку дещо символічна: нагадує піч для випалювання вапна. Такими печами Пустомити славилися колись. У серпні 2020 р. на щойно збудованому магістраті встановили півтораметровий у діаметрі вежевий годинник від найвідомішого в країні дзигармайстра, львів'янина Олексія Бурнаєва. А відкрили споруду, де засідає міськрада Пустомитівської ОТГ, в листопаді 2020 року. В грудні я її побачила. :)

Єдиний старий архітектурний об'єкт, вартий візиту в Пустомити - місцева райдержадміністрація... ну і ще з півдесятка чиновницьких установ, які тісняться в палацику в центрі міста.

Про палацик і поговоримо.

Спочатку -  як знайти. А просто. Приїхати маршруткою в Пустомити, вийти на кінцевій, перейти дорогу, опинитися в парку, побачити там палац. Все.

Тепер розглянемо історію - і Пустомит, і споруди.

На початку XVI ст. ця місцевість була власністю Дідушицьких, від яких її в 1528 р. купив гетьман Ян Тарновський. Потім Пустомити знову - сюрприз! - опиняються в руках Яна Дідушицького. Ймовірно, Пустомити спекалися цього роду аж на початку XVIIІ ст. Ким був новий власник містечка, науці невідомо. А от в середині ХІХ ст. Пустомити вже належать Єжи Ярославському, ще за кілька років - Лонгину де Сайо Дунка (Longin de Sajo Dunca), який нарешті розкуштував смак місцевих лікувальних вод - і почав їх використовувати собі на збагачення, влаштувавши близько свого маєтку купальню. Оппа, от і маєток, поздоровкаємося. А згадки про купальню є в путівнику Галичиною Мечислава Орловича.

На початку 1890-х Пустомити належать графу Людвику Грохольському, а на межі століть переходять до доктора Владислава Гаванського, а пізніше - до Іпотечного банку у Львові. Вже в банку містечко купують Казимир і Владислав Марси. Це ще не кінець: Марси продають Пустомити якомусь Левакомському. Пізніше цей шмат землі взагалі був поділений на більш дрібні ділянки, тож в 1939 р. від всього колишнього маєтку лишився лише двір з парком. Хто той двір збудував, коли - невідомо. Роман Афтаназі висловлює припущення про злам XVIII і ХІХ століть, мені натомість здається, що перед нами споруда більш пізнього часу.

Будівля була перебудована в 1920-х рр., після чого втратила багато з свого дотихчасового легкого і елегантного силуету. Саме тоді з'явилися леви перед входом.

Інтер'єри теж були змінені - крім, ймовірно, двох восьмибічних залів на першому та другому поверсі.

Англійський, себто ландшафтний парк, що оточував палац (і зараз є частиною міського парку) був невеликим, але симпатичним, з великою кількістю старих дерев.

Ось і все, що відомо про споруду. Зараз всередині - жодних слідів панської розкоші. Все по-конторському ніяк.

Наймолодша ратуша України. Грудень 2020 р.
Палац близько 1910 р. Фото з 7 тому "Дій резиденцій..." Р. Афтаназі.
Палац близько 1910 р.
Палац в 1938 р.
Палац в 1938 р.
Тили споруди.
Тили споруди.
Лев. Золотий!
Лев. Золотий!
Жителька пустомитського парку в засаді.
Костел в Пустомитах, 1906.
Купальні в Пустомитах, поч.ХХст.
Pustomyty is a city in Lviv Oblast of Ukraine. It is administrative center of the Pustomyty Raion. Population is 9,798
Pustomîtî este un oraş din Ucraina.
Poustomyty (Пустомыты) est une ville de l'oblast de Lviv, en Ukraine, et le centre administratif du raïon de Poustomyty