Зимна Вода
За просто розкішне фото костелу у Зимній Воді (Весна-2011) дякуємо Віктору Громику
Костел в Зимній Воді. Фото Віктора Громика
Костел Катерини.
Костел Катерини.

Карта

Ще один вузлик на пам'ять: у цьому селі Пустомитівського району я ще не була, а варто було б. Хоча як не була - проїжджати повз проїжджала, разів з двадцять, а от в глибину не забиралася.
Тут розташований костел св. Катерини, зведений у 1612-1635 рр. Це кам'яна, однонавна, хрестова у плані споруда під двоскатним дахом та з баштою на західному фасаді. Вона складається з прямокутної нави, напівкруглої апсиди та квадратної башти по осі головного входу. До північного та південного фасадів видовжених хорів примикають квадратна та прямокутна у плані каплиці, до південно-східного - невелике приміщення більш пізньої побудови.
Головним висотним акцентом приміщення є чотиригранна башта, вкрита шатром з заломом. В її верхній частині з трьох сторін влаштовані на двох рівнях бійниці, що вказує на оборонний характер храму.
Ось поки і все. Побуваю там особисто - напишу більш докладно.

План костелу.