Лемеші
Церква Трьох Святителів, 1755 р.

Це кілометрах в 10 по трасі від Козельця (або, якщо вам так зручніше – Києва) на Чернігів. В часи коли Григорій Розум виховував своїх синів, Лемеші були навіть не селом ще — хутором.

Церква Трьох Святителів

Новенький іконостас в старому храмі

Та й зараз Лемеші, яким в 2009 році виповниться триста років, не дуже великі. Село і село собі, але...

Їдемо сюди за ще одним зразком українського бароко, щоправда, спотвореним пізнішими перебудовами. Церква, яку збудував видатний архітектор І. Григорович-Барський в середині XVIII століття, задумувалася як ротонда, стовп, башта і будувалася на гроші сина похованого на цьому місці козака Розума, графа Кирила Григоровича Розумовського, останнього гетьмана України (1728-1803).

Смак, вихований в Петербурзі, а може, присутній у гетьмана з дитинства, не підвів Розумовського. Це вже ті, хто в 1875 році добудували до церкви-башти з західного боку двоярусну псевдо-руську, аж щелепу зводить, дзвіницю і критий перехід, замість мізків мали в голові тирсу. Що було в черепах тих, хто збивав декор єкстер’єрів і заштукатурював храм, зможуть професійно визначити лише асенізатори. Добре хоч інтер’єр залишився неушкодженим. Хоча іконостас, який був майже рівнею козелецькому диву, не зберігся. Знищили вже після Другої світової.

Єдине, що залишилося - живописний триптих у запрестольній частині храму, відреставрований в 1984 р. Ще одну з ікон подарували собору нащадки Розумовських. які мешкають зараз в Великобританії.

До речі, щодо авторства Григоровича-Барського все не зовсім ясно: можливо, церкву звів А. Квасов або Семен Карлін.

Купол церкви Трьох Святителів

Туди потрапляємо лише через цей жахливий ящик прибудови. На стелі цілком сучасні плафони. На стінах – ікони, прикрашені вишиваними рушниками. В нас на Поділлі вишивають не так, таких простеньких, яскравих, але дуже-дуже щирих робіт я на Західній Україні не бачила. Специфіка регіону. Це добре.

Дивне відчуття – неначе коридор коридором, аде вхід в наступне приміщення дивний, напівкруглий – так з об’єму ХІХ сторіччя потрапляєш в шедевр високого бароко.

Високий новий позолочений іконостас губиться в цих величних стінах. Купол – ах. Напівкуполи бічних конх – ще раз ах. Ще більше було б ахів, якби помітила збережений камін, але не помітила.

Дідусь і бабуся на лавицях під такими ж прикрашеними рушниками іконками за склом. Не густо як на недільний ранок. Це вам не Тернопільщина. Нарешті, з царських врат виходить убраний під колір іконостасу (читай весь в золотому, як шоколадна цукерка) піп. На мене уваги не звертає ніхто, за що я вдячна цим людям.

Земське народне училище

Земська народна школа в Лемешах

Недалеко від храму – будівля земського народного училища (1910). Чудовий зразок українського модерну, побудований І. Якубовичем. Звичайно, не такий розкішний, як будинок полтавського земства, але все на місці: шестикутні вікна, майолікові вставки, кахлі, вишуканий ганочок.

Стоїть ця одноповерхова споруда на пам'ятному місці: тут народилися фаворит, а потім і таємний чоловік Єлизавети Петрівни та його брат, останній гетьман України.

Біля входу таблиця: «З заповіту Камілла Розумовського:

На цьому місці в давні часи стояла хижа козачки Наталі Дем’янівни Розумихи. Тут були народжені останній вільний гетьман Малороссії граф Кирило Григорович Розумовський і його знаменитий брат Олексій Григорович Розумовський, фельдмаршал і полковник, єгермайстер її імператорського величества госудирині імператриці Елизавети Петрівни.

В благочесному спогаді ця школа вибудована мешкаючим за кордоном нащадком Розумихи, Каміллом Львовичем Розумовським в році 1911».

Зараз тут не школа, а садиба агрофірми (чи все-таки колгоспу?) ім. Розумовського. Багато квітів. Гарно. :)

Ще ілюстрації:

В Трехсвятському храмі.