Чернігів - Бобровиця. Маєток Г.Глібова
Вілла-"замок" в парку колишнього маєтка Г.Глібова в Чернігові, ранок 19 травня 2010 р.
Вілла-"замок" в парку колишнього маєтка Г.Глібова в Чернігові
Парковий фасад палацу Глібова в Бобровиці (Чернігові). Роса стояла щедра.
Парковий фасад палацу Глібова в Бобровиці (Чернігові).

Карта

Варто лише вбити потрібну адресу  (Шевченка, 97) - і побачите і схему проїзду, і фотографії цього цікавого палацу.

Що це: неоготична вілла-палац, зведена в кінці ХІХ століття місцевим мрійником і романтиком Григорієм Глібовим.

Предводитель дворянства чернігівського повіту, кажуть, намагався за допомогою такого псевдо-, але все-таки замку сподобатися одній француженці. Зустрів її в парижі, запросив до Чернігова, вона відмовила - здається. причиною відмови була тотальна відсутність замків на Сіверщині. Ну от і збудував. Хоча і без жінки він напевно це б зробив. Р.Маленков пише, що й вдягався Глібов цілком у стилі свого маєтку: все якісь шкіряні казакіни, короткі "мушкетерські" куртки, жовті ботфорти і рукавиці з крагами. В капелюсі була пір'їна - ну Атос, а не предводитель чернігівського дворянства!

Де це: в Чернігові, причому не дуже далеко від центру. На момент будівництва садиби це було приміське село Бобровиця. Адреса - вул. Шевченка, 97. Це територія технологічного університету, до споруди можна підійти, увійшовши в арку сучасних корпусів вишу, котрі виходять фасадами на вул. Шевченка.

Як дістатися: Поруч зупиняються тролейбуси 1, 8, 9, маршрутки 30, 38, 39.  Зупинка - "Технологічний університет".

Дякую: Роману Маленову, завдяки котрому я дізналась про ю романтичну споруду.

Плюси: гарно і спокійно.

Мінуси: в теплу пору року потерпатимете від комарів і кусатимете лікті, якщо ви, як і я, приїдете сюди без ширококутного об'єктиву.

Відомо з купи сайтів, котрі свою інформацію позичили з проекту "Чернігів для туристів", що під палацем розташовані глибокі підвали. Крім власне палацу збереглися льодовня (якщо стояти обличчям до башти, льодовня буде ліворуч), будинок садівника (чарівний зразок цегляного модерну, який надихався північними зразками цього стилю, ризикну через це висловити припущення, що садиба все-таки була побудована в самому-самому початку ХХ століття, а не в кінці ХІХ-го). Будинок садівника в нас запарканом і праворуч. Є ще каретник (каретня), я її або не знайшла, або не зрозуміла, що то була вона. Під'їздна алея до садиби все ще чітко прослідковується. Зараз в неоготичному замку розташований науково-дослідний інститут сільськогосподарської мікробіології.

О 5-30 ранку парк видається казковим царством комарів.
Park in Hlibov's manor in Chernihiv, Ukraine