Ніжин: Миколаївський собор
Nizhyn. the oldest church of the town

Карта

Так вже склалося, що для мене все, що східніше за Селище - вже московські околиці. Верталася в квітні додому через Ніжин: відчула потребу побачити шматок іншої, не-західної України. Місто виявилося симпатичним. Була приємно вражена українською мовою в маршрутках (не всюди... але буває). А ще приємніші враження залишив найстаріший собор міста, Миколаївський.

Козацьке бароко для мене поки що terra incognita - ось і познайомились.

Розташований собор в самісінькому центрі старого Ніжина. Напроти - два грецьких собори. З іншого боку, під стінами музею "Поштова станція" - сидить гарна бронзова Марія Заньковецька.

Собор звели в 1658 році на кошти козаків та міщан Ніжина. Чималу суму дав на храм ніжинський полковник Іван Золотаренко, цілком реальний герой "Конотопської відьми" І.Квітки-Основ'яненка. В стінах церкви в 1663р. складав присягу новообраний (на Чорній раді під Ніжином, де ж ще?) промосковськи налаштований гетьман Лівобережної України Іван Брюховецький, про що згадується в "Літописі Самовидця".

Три роки воював гетьман з поляками та гетьманом Правобережної України Тетерею, аж поки й сам в 1667р. був не змушений під тиском обурених Андрусівським договором козаків розірвати союз з Москвою та підняти антицарське повстання. За що й поплатився: самі ж козаки і вбили Брюховецького в червні 1668р. в с.Будищі. Проте, з його суперниками по виборчих перегонах на Чорній раді (Сомком та Золотаренком) обійшлися не краще...

Інтер'єр собору. Треба було зі спалахом знімати.
Cerkiew w Niezynie

Трохи про історію храму. Зразкове українське бароко. В плані - рівнораменний хрест, зведений з цегли. Дахи - грушеподібні куполи та маленькі декоративні главки. 28,2 м. в довжину, 24,8 м в ширину, 13,2 м. в висоту. Окремі входи з північного заходу та південного заходу.

Біля входу до собору праворуч та ліворуч є сходи всередині стін, що ведуть до П-подібних балконів та хорів на другому поверсі західних камер.

З чотиритомника знаю, що в результаті перебудов, яких зазнав Миколаївський собор в кінці ХІХ ст., була змінена форма вікон, глав, а весь рельєфний декор храму просто... стесали або заклали камінням. Втрачено і пишні портали з п'ятипелюстковими арками. Під час Другої світової війни собор постраждав. Досліджувався спеціалістами з 1957 по 1966рр. Реставраційні роботи почалися в 1980р. Барочні верхи відновили, взявши за зразок Троїцький собор Густинського монастиря.

Пощастило зайти всередину. На жаль, вівтар та інший церковний реманент цілком сучасні.

Міні-галерея: