Крехів
Крехівський монастир. 3 вересня 2009 року.
Крехівський монастир

Релігійне царство квітів

Місце, де, на власний сором, побувала аж у вересні 2004-го - а воно варте того, щоб приїжджати сюди часто. Гарно тут надзвичайно: квітники милують око, фортечні мури та башти нагадують про середньовічні замки, а корпуси келій - про палаци над Луарою. Монахи чемні та малопомітні, ніхто нікого за зовнішній вигляд не репресує. І то є добре! :)

Добиратись сюди можна маршрутками зі Львова або Жовкви (ходять щопівтори години під самісінький монастир). Але будьте уважні: остання маршрутка відходить від старовинних стін о восьмій вечора! Сподобалось у відвідинах й те, що туристів небагато, всі якісь занірвованні (від слова "нірвана", а не "нерви"), спокійні та меланхолійні. Що тут відбувається під час прощ - не хочу собі навіть уявляти, адже,за народними віруваннями тут зберігається дві "чудотворні" ікони. Не думаю, що у кінці травня, під час прощ, тут настільки ж затишно та тихо, як було у вересні. О, і ще: управляє всією цією красою ігумен о. Тома Кушка.

Отже, трошки історії: за чим, власне, сюди їхати. Село Крехів широко відоме своїм старовинним василіянським монастирем. Знаходиться обитель в 16 км. на захід від Жовкви, на гряді Розточчя, в надзвичайно мальовничій околиці. Міцні мури та башти притулились до лісистих пагорбів, багатих на джерела та печери.

В"їздна брама монастиря св. Миколая, до якої веде широка алея старезних дерев, побудована в 1775 р. Відреставрована 1992 року. Геть уся прикрашена мозаїками, на жаль, як на мене, не такими гарними, як навіть деякі сільські автостоянки (це я майже утрую, ага). Брама розміщена при північному пряслі оборонного муру. Мурована вона з каменю і цегли, двоярусна, з арочним проїздом і двома бічними хвіртками, декорована пілястрами. Верхній ярус оформленний фігурним фронтоном. Первісно браму прикрашали фігуративна скульптура та живопис. Новий розпис виконаний у 1990-і рр.

Не оминіть увагою і келії. Їх тут три корпуси різних часів побудови - 1755 (1-й корпус), 1775-1780 (2-й корпус), 1898-1902 (3-й корпус). Всі вони, одначе, були реставровані одночасно: у 1993-97рр. За стилем будівлі відносяться до бароко та історизму. Корпуси келій локалізовані при східному та південному пряслах оборонного муру. 1-й корпус примикає до апсиди Миколаївської церкви, 2-й, як продовження першого, - до південної оборонної вежі, 3-й - до південної ланки мурів. В плані корпуси творять будівлю Т-подібної конфігурації. Споруди цегляні, двоповерхові. Фасади акцетовані ризалітами з фронтонами, вікна - в обрамленнях. Внутрішнє планування коридорне, склепіння циліндричні та хрещаті (на другому поверсі).

У XVII ст. виникло те, що потім стало вежею-дзвіницею (ця оборонна башта була пристосована до релігійних потреб у 1759р.). Капітальну реставрацію споруда пережила у 1908р. Вежа розміщена у північно-східному куті оборонних мурів. Мурована з каменю, восьмикутна в плані, двоярусна, завершена банею з ліхтарем. Нижній ярус з трьома рядами бійниць - первісна споруда, оборонна вежа 1660-х рр. Грані верхнього ярусу оформлені дзеркалами з арочними вікнами. В інтер'єрі - потужні стовпи-опори верхнього ярусу.

Монастирська церква тут була зведена у 1751 році. Поруч з нею - старий комплекс монастиря з XVIII століття. Старим він завдяки старанному догляду не виглядає: все чисто, заквітчано і акуратно. Навіть туалети на території обителі якісь ошатні :).

Цікавою в архітектурному відношенні є північно-східна вежа комплексу. Побудована вона у ІІ половині 17 століття, виконувала, як і її більш грізна північно-західна сусідка, оборонні функції, та у 1759 році башту було надбудовано у бароковому стилі і пристосовано під дзвіницю монастиря. Повністю вежу відреставровано у 1992 -1995 роках.

По дорозі до Крехова можна на перехресті доріг Крехів - Нова Скварява звернути вліво і через кількасот метрів побачити пам'ятний знак, споруджений на честь перемоги у польсько-турецькій війні. В самому Крехові збереглася дерев'яна церква 1724 року, зведена майстром І. Хом'юком (про це є напис на центральному зрубі) з цікавим іконостасом. Церква відреставрована в 1971-1972 рр. за проектом архітектора І. Р. Могитича. Поруч - дерев'яна дзвіниця, яка зберегла риси оборонної дерев'яної архітектури у вигляді бійниць у зрубі першого ярусу.

Обидві пам'ятки - і церква, і дзвіниця - чудові зразки галицької архітектурної школи.

Монастир знаходиться за 2 км на південний схід від села. Засновано його близько 1618 р. на горі з печерою, пізніше перенесено на сьогоднішнє місце. Збереглися гравюри Д. Сенкевича з 1699 і 1705 рр. (остання знайдена нещодавно В. Вуйциком) з докладним зображенням і розміщенням усіх будівель монастиря з чотирма церквами, келіями, кутовими вежами і потужною вежею-дзвіницею. Тут відреставровано Миколаївську церкву 1721-1737 рр. і келії 1755-1902 рр., а також оборонну вежу-дзвіницю. Велика заслуга в цьому ігумена монастиря о. Теодозія-Тараса Янківа.

Тривалий час тут був дитячий інтернат, тепер - Вища духовна василіанська семінарія, вживаються рішучі заходи для відновлення цієї пам"ятки.

Стаття з журналу "Туризм сільський зелений" (№ 2 за 1999 рік)

17 вересня 2004 року. Чим не французький замок?

Багато гостей, які приїжджають на Жовківщину, їдуть до нас, щоб відвідати Крехівський монастир св.Миколая. Відомий в історії релігійний та культурний центр, Крехівський монастир перетворився за останні роки в значний осередок релігійного та пізнавального туризму.

Монастир розташований за 12 км від м. Жовкви і за 3 км від с.Крехова, серед вкритих буково-сосновими лісами пагорбів Розточчя, в підніжжі гори Побійної. Він являє собою комплекс, до якого входять церква св.Миколая, дзвіниця, корпуси келій, господарські будівлі та давні оборонні мури з вежами.

За народними переказами, монастир заснува

ли монахи Києво-Печерської Лаври Іоїл та Сильвестр. Вони поселились у викутих в скалі, що згодом отримала назву "Скала Іоіла", келіях, і на її вершині збудували каплицю Покрови та поруч каплицю Петра і Павла.

В архітектурному ансамблі монастиря домінує чотириярусна дзвіниця, надбудована над східною вежею та завершена цибулястої форми бароковою банею в 1759 р.

Вздовж східної оборонної стіни вимурований двоповерховий будинок монастиря, який продовжений в 1776 р. добудовою до наріжної південної круглої вежі В 1902 р. вздовж південно-західного муру за проектом Й.Вишневського збудований ще один монастирський корпус.

Головна монастирська брама спочатку знаходилась в східному мурі, але в др. пол. XVIII ст. її розібрали, а головний вхід перенесли на північну сторону монастиря. Діюча тепер в'їздна брама збудована в барокових формах в 1776 р. До неї через оборонний рів перекинутий кам'яний міст з 1788 р.

До кінця XVIII ст. відноситься розпланування за східним монастирським муром регулярного саду, яким займався спеціально запрошений зі Львова садівник. В монастирському саду збереглась до нашого часу вікова липова алея. Сад оточений кам'яною стіною, вимурованою в 1795 р.

Весь ансамбль забудови монастиря з садом та чудовими зеленими ландшафтами, серед яких він розташований, можна оглянути тепер з оглядової галереї. Вона влаштована на відбудованій за гравюрою Д.Онке-вича первісній монастирській брамі з надбрамною церквою.

Крехівський монастир віддавна славився своїми відпустами. Сюди прибували прочани з близьких і далеких сторін. У XVII—XVIII ст. Крехів притягував богомольців з-за Дніпра, Дону, Волощини, з далекої Греції та Кріту. Після повернення в 1990 р. в монастир отців Василіян давні традиції відроджуються. Тепер, як і колись, тисячі віруючих приходять до Крехівського монастиря на літнього Миколая — 20, 21 і 22 травня.

Поруч монастиря відновлена ритуальна "Хресна дорога", що від монастирських стін, з південних уступів гори Побійної прямує на її вершину. Збереглась збудована в 1938 р. (арх. І.Филевич) каплиця "Гріб Господній ", якою завершується "Хресна дорога".

Ще одна пам'ятка розташована неподалік Крехівського монастиря і нагадує про цікаву сторінку української історії, про яку скажемо окремо.

У вересні 1672 року, в ході війни Польщі з Туреччиною, козацьке військо гетьмана Петра Дорошенка разом з союзниками — турками і татарами обложили Львів. Через кілька днів один з татарських загонів напав на Крехівський монастир і наткнувся на запеклий опір його оборонців. В монастирі вже знаходився козацький загін під командуванням тоді ще молодого Івана Мазепи, якого, як сказано в Чернігівському літописі, Дорошенко послав на залогу. Під час облоги монастиря один з його оборонців влучним гарматним пострілом вбив татарського воєначальника, племінника хана Селім Гірея. Налякані поганою прикметою, татари відступили. Дізнавшись про смерть племінника, хан наказав знову йти на Крехів. Петро Дорошенко, щоб не допустити знищення монастиря та виявлення, що серед його оборонців були козаки і зберегти, в такий спосіб, союз з ханом, спрямував Крехівським монахам ультимативного листа з вимогою заплатити викуп. Монахи виплатили його в сумі 4500 талерів і отримали ханську розписку про поквитування. А на місці загибелі ханського родича, на честь успішної оборони монастиря, збудований пам"ятник у вигляді кам"яної триметрової колони на постаменті. Він знаходиться за 1,5 км на північ від монастиря, скраю лісу, при польовій дорозі.

Ця історія є лише епізодом, що свідчить про розташування Крехівського монастиря на перехресті історичних, релігійних та культурних подій нашого минулого і сьогодення. А щоб дізнатись більше і побачити на власні очі, потрібно приїхати сюди, в Крехівський Василіянський монастир св.Миколая, на Жовківщину.

В.Накопало,

директор Державного архітектурного

історичного заповідника у м.Жовкві

Малюнок А.Вариводи

Малюнок <b>Антіна Вариводи</b>. Люб'язно надано донькою художника, пані <b>Мері Місьо (Mary Mycio</b>). Більше тут.
Малюнок Антіна Вариводи

Гравер <b>Д.Сінкевич</b>, 1703 р. (за іншими джерелами, 1699 р.). Найдавніше відоме зображення монастиря.
1703 р. перше зображення монастиря.
План монастиря