Kotor - Котор
Здається, навіть корабель на фотографіях той самий.

Що: неймовірне місто Котор (італійці називають його Cattaro), яке дало назву Боці Которській і увійшло до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Населення - трохи менше за 6 тис. чоловік. Місто мені так сподобалося, що підпишуся під словами Жуль Верна. Письменник колись відвідав міста Адріатики, і хоча всі вихваляли Дубровник і Венецію, вигукнув: "Як на мене, Котор краще за всіх!" Я поки що не бачила ані Венеції, ані Дубровника, але спробую виправити цю ситуацію в майбутньому. :)

Де: Лежить неподалік Будви, в 81 км. від столиці країни Підгориці, на березі мальовничої Которської бухти (Боки Которської).

Трохи історії

Вид на місто і каплицю Здоров'я

Котору близько 2 500 років - солідний вік! Першими тут поселилися іллірійці, а далі хтто тут лише не бував. Місто належало і Візантійській імперії, і Сербській державі (1185-1371), і Венеціанській республіці, і наполеонівській Франції, і Австро-Угорській імперії (1814-1918). При цьому місто майже завжди було автономною одиницею, самобутньою і гордою, культурним центром цієї частини Адріатики.

Найбільшого розквіту Котор досягнув в ХІІ столітті (тоді було зведено й його візитівку, собор св. Трифона)). ХІІ столітття - час правління сербської князівської династії Неманичів. В ті часи місто конкурувало з сусідньою Дубровницькою республікою. Багато що нагадує в місті й венеціанських купців (1420-1797). Місто (вірніше, його Велика рада, Consilium maius) само перейшло під правління Венеційської республіки, побоюючись загрози з боку османів. Так утворилася провінція Albania Veneta. З того часу перервалася традиція вибирати місцевих князів - тут почав правити намісник Венеції, providur. Турки все одно не полишали спроб захопити Боку Которську (1539, 1571, 1657рр.) - та марно.

Бока Которська мала гарний флот - близько 300 кораблів у XVIII ст.

Місто тричі страждало від потужних землетрусів: в 1537, 1563, 6 квітня 1667 (тоді було зруйновано дві третини міста) і 1979 роках. Чума гуляла вузькими вуличками в 1422, 1427, 1457, 1467 і 1572 рр.

Котор, місто-мрія

Стара листівка з Котору

Структура: місто поділене, як і мій рідний Кам'янець, на стару та нову частини (Stari Grad i Novi Grad). В новій частині міста, що оточила старі стіни міста старого, теж є що подивитися, але старе Місто - це щось нереальне, фантатстичне і неймовірне. Здається, в Котора лише один сутттєвий недолік: тут немає стоків для дощової води, і в зливу плуттані вузькі вулички перетворюються на суцільні калюжі. Так, ми були в Которі в зливу. Буває. :о)

Старе місто: стару частину поселення оточують зусібіч оборонні стіни (їх довжина 4,5 км, висота до 20 метрів, товщина від 2 до - УВАГА! - 15 (!) метрів. Знизу здається неймовірним, що хтось колись зміг влаштувати на гострих скелях таке укріплення, як фортеця св. Івана. Підйом до неї буде довгим (не уявляю, як це робиться в 30-градусну спеку, в дощ було легше), але він того вартує: вид міста з гори просто неймовірний. До речі, от вам плюс відвідин міста не в туристський сезон: ніяких 2 євро з носа за сходження до фортеці в нас ніхто не брав.

Карта старої частини

Входів на сходи до фортеці і каплиці Богородиці Здоров'я (Gospa od Zdravlja) є принаймні два, до них ведуть вказівники з старих і неймовірно вузьких вуличок. Що пободається в Которі чи не найбільше - як і Кам'янець, це дуже живе місто. На старовинних сходах висить білизна, над віконцем з маскаронами піднімається сучасна сателіта, в плутаних лабіринтах ти неодмінно виходиш в чиїсь подвір'я з всіма їхніми тазиками, старими пральними машинами чи банками.

Знизу здається, що Каплиця Здоров'я десь так високо, що туди не піднятися й за годину, та дорога туди досить легка, хай і слизька і часом вкрита джунглями ттрави. Вже від каплиці таким самим недосяжним буде форт св. Івана - але й туди доберетеся без проблем - і здивуєтесь, наскільки далеко внизу виявиться дзвіниця каплички. Її звели місцеві жителі, яким вдалося врятуватися від чуми. Біля входу до неї лежить могильна плита з гербом (ХІХ ст.).

Три брами Котора

Головна брама на початку ХХ ст.

Та повернімося в Старе місто внизу.

В Старе місто ведуть три брами, і всі вони - цікаві. Північна брама (Sjeverna) проходить через міст над рікою Шкудра з яскраво-зеленою водою. Ці ворота звели після перемоги над піратами - і не кіношним Джонні Деппом, а справжніми морськими розбійниками.

Головна брама (Glavna, середина XVI ст.) веде в старе місто, на Площу Зброї, від порту. Ворота прикрашені барельєфами на релігіозну та геральдичну тематику.

Південна брама (Juzna) розташована найближче до автовокзалу, при трасі Ядранський путь. Перед ними - чи то частина Шкудри, чи заповнений водою оборонний ров. Не знаю, але виглядає дуже симпатично.

Інші смаколики

Фортеця св. Івана в 1910р.

На площі Зброї на початку XVII ст. була зведена сторожова башта, яку з 1810 року прикрашає годинник. Збереглося кілька палаців венеціанської доби. Це Візантійський палац (XVII ст.) і палац Бескуча (Beskuca, XVIII ст.). На площі Звільнення стоїть ще один палац з довжелезними балконами в вазонках - Піма (Palate Pima). Напроти собору св. Трифона виситься палац Драго (Palate Drago, ХІІ ст., постраждав при землетрусі 1667 р.) Морський музей (працює, на жаль, лише до 14-00 - але з восьмої ранку) розташувався в палаці Гргуріна (Palate Grgurina) На жаль, ми не встигли оглянути старі картини з зображеннями судів, моделі кораблів та старовинну зброю.

А скільки в старому місті храмів! Вони раптово виникають за наступним поворотом вуличок. Мені найбльше сподобалася руїна з високою дзвіницею неподалік від Південної брами. А є ще старовинна церква Луки (1195), церква Марії, велика православна церква св. Ніколи з триколором на фасаді... Є що дивитися!

Ну то дивимося!

Південна брама колись... і в жовтні-2007. Я в культурному центрі міста. Сторожова башта з годинником 1810р. Білизна на древніх сходах.
і в жовтні-2007.
Я в культурному центрі міста.