Gradiste - Монастир Градіште

Що: православний монастир Градіште (Monastery Gradište), вперше згаданий ще в XIV ст., хоча заснований ще раніше, до правління династії Неманичів. Монастир знаходиться над річкою Буляриця (Buijarica). Назва походить від місця розташування: кляштор знаходиться на місці старих будівль ("граджевіне").

Де: в 4 км на схід від Петроваца, при трасі Ядранські путь. Монастир піднімається над дорогою на високій скелі - і його неважко не помітити, але звичні коричневі вказівники, що позначають місця історичного інтересу, не дадуть прогавити це чарівне місце. Недовгий, але крутий серпантин, облаштований в 1972 р., приведе до монастиря.

Що дивитись

В Миколаївській церкві

Що дивитись: три церкви і їх головні скарби - фрески, одні з найцікавіших в Чорногорії. Найбільша з них розташована фасадом до монастирських воріт, напроти житлового двоповерхового приміщення, і присвячена святому Миколаю (crkva Sv. Nikoli). Вона зведена на місці попередньої церкви в XVI ст. Однонавна святиня зберегла шикарні автентичні фрески. З ними дещо дисгармоніює занадто помпезний, блискучий різьблений іконостас з 1796 року (майстра з Рісан Василя Рафаїловича (Vasilij Rafailovic)).

Найближче від входу стоїть церква, присвячена святому Саві (як і церква-попередниця, crkva Sv. Savi). Храм зведено на фундаментах більш давньої святині. Іконостас походить з 1864 р. (грецький іконописець Ніколай Аспіотіс, Nikolai Aspiotis). Над входом збереглася таблиця з історією дзвіниці, яку спорудив Раде Марков Папан з Спіча. Біля храму - оглядовий майданчик і лавиці.

Нарешті, найвище, за Миколаївською, розташована найменша і найпростіша з церков монастиря - Богородицька (Bogorodicina crkva). Навколо - невеликий цвинтар. В храмі теж збереглися фрески авторства Страхінея Будимлянина, що зображають святих з династії Неманичів, але він був, на жаль, зачинений.

Трохи фактів.

Факт з історії: під час турецької навали в XVIII ст. всі три церкви сильно постраждали, та були відновлені. В часи першої світової австрійські солдати зняли всі монастирські дзвони - на гармати. Ще раз монастир пережив руїну в часи Другої світової війни - його спалили в 1941р. італійські фашисти.

Ще факт з історії: до Другої світової в Градіште, в башті монастиря, а пізніше в корпусі келій, працювала монастирська школа. Зараз я помітила на першому поверсі келій трапезну, а приміщення напроти входу в Миколаївську церкву віддано під свічки. В монастирі абсолютно пусто.

Землетрус 1979 р.: Він повністю зруйнував церкву св. Сави, частково постраждали також Миколаївська церква і келії. Відновлення тривало в 1980-93рр.

Монастир виростає над Ядранським путем.
Дзвіниця церкви св. Сави.