Herzeg Novi - Герцег Нові
Герцег Нові зараз - і в 1910 році.
Герцег Нові зараз -
і колись

Де: на кордоні з Хорватією, найпівнічніша точка Адріатичного узбережжя Чорногорії, в Боці Которській, в 125 км від Підгориці і в 65 км від Будви. Місто лежить біля підніжжя гори Ор'єн (1893 м).

Що: довгий (на кілька кілометрів), хоча й вузький Герцег Нові, - популярне курортне містечко з 11 000 жителів.

З історії

Герцег Нові колись

Місто було засноване в 1382 році королем Боснії Твртко І. Призначенням поселення був захист Боки Которської з північного боку. На жаль, з призначенням справлялося місто не дуже, бо вже в 1482 році тут хазяйнували османи. Турки володіли Герцогом Новим понад 200 років (з невеликими перервами на кальян і гарем, ну і іспанці-нахаби захопили місто ненадовго в 1539 році). На заміну туркам в 1687 році прийшли венеціанці - і залишилися ще на 110 років, аж поки їхня власна держава не дала дуба.

Габзбургів Герцег Нові навіть розпробувати як слід не встиг - що там за 8 років встигнеш? (1798-1806) А от насттупні власники... Хо-хо! І ще раз - хо-хо! Навіть мене вразив факт, що з 1806 по 1807 роки місто належало... Романовим. Хапанули російські царі собі шматочок Адріатики, а що, не можна? Он турки і іспанці чим кращі?

Хоча чим далі в історію, тим цікавіше. Тим більше розумієш, що це або карма така, або просто місто-вимпел, причому з розряду "переходящих". Бо в наполеонівські часи Герцег Нові став частиною Франції. (Я запаслася попкорном і вже чекаю, коли почнеться японський і чілійсбкий періоди, а ви?).

Нарешті, з 1814 р. місто увійшло до складу Чорногорії, щоб через рік знову потрапити до Габзбургів і вже відчути смак Австро-Угорщини конкретно: 103 роки - це не жарт. (Кляті австріяки, змусили цілу купу країн чекати в черзі!). З 1918 року - місто складова частина Югославії. Друга світова - хазяйнування спочатку італійських фашистів, а потім і німців.

Далі ви й самі знаєте. Так як кровожерна Албанія все ще не виграла в лотереї "Новий власник Герцога Нові", місто розслабилося - і з 1969 року навіть проводить щорічний фестиваль мімози, хоча фестиваль кактусів чи старих фольксвагенів-жуків йому б більше відповідав.

По місту

Спаньола

Хоча кілометраж Герцога Нові вражає, старе місто тут досить мініатюрне. Бонусом - відоазу ТРИ фортифікації. Дві з них наглухо зачинені. Промоніторивши нет, я зрозуміла, що не лише переді мною. Третю ми або не знайшли, або це таки були оті незрозумілі напів-руїни біля моря.

Фортеці можна називати Верхня і Нижня, хоча це скоріше нікнейми,а не імена. В Верхньої імен вистачить і на прізвище, і на по-батькові. Бо хоча путівники й іменують це укріплення "Спаньолою" (Себто "Іспанська", Spaniola), ми всі прекрасно розуміємо, що за один нещасний рік (1539) мучачі таку махіну б не збудували. Тому турецька назва місця - Канлі-Кула - видається більш логічною. Навіть як іспанці й почали, завершували все одно яничари. І було це десь акурат в середині XVI ст.

Перекладається Канлі-Кула як "кривава башта". Справа не в тому, що турки заздалегідь попіклувалися про сучасних чорногорських екскурсоводів, яким потрібно підкормлювати туристів легендами по-моторошніше, а в тому, що в одній з башт раніше була в'язниця. А турки лагідністю з клієнтами катів ніколи не відрізнялися. Начебто на стінах башти дотепер збереглися малюнки і написи в'язнів.

Найпопулярніша чорногірська машина

Про те, що в фортеці вечорами діє кінотеатр під відкритим небом, в листопаді не дуже віриться. Хоча може бути.

До Спаньоли від крихітного запущенного автовокзалу - метрів ну аж сто. Спускаючись вздовж стін фортеці, потрапите до одного з входів в старе місто - поруч буде висіти план, штука корисна, але в таких міні-заповідниках не дуже й потрібна. Самі все знайдете - там все разом з один міський квартал.

Дві наступні твердині вже не турецькі, а венеційські, а отже, й більш пізньої побудови. Знаходяться на березі моря (Бо Спаньола прекрасно проглядається з Ядранського путі).

Одна називається Forte Mari (М"Морський форт"), інша теж банально - "Цитадель". Ми знайшли дуже симпатичний вид на Форте марі з виходом на місток до нього. Під містом жваво пролітали старенькі "жуки", але ворота в форт були зачинені. Ну хоч пофотографували.

Інші цікавинки

Герцег Нові в 1952 р.

На "так називаємій" вулиці Герцога Стєпана (Herzeg Stijepan, 1, а Так називаємій - бо назвати прохід в метр шириною і 15 метрів завдовжки вулицею нам важко) стоїть досить непримітне з виду приміщення міського архіву. Споруду звели в 1885 р., а в час землетрусу 1979 р. вона сильно постраждала. Зараз це один з найкращих архівів і бібліотека в Чорногорії. Найстаріший манускрипт тут датується 1685 роком.

В центрі однієї з двох площ, Trg Belvista, стоїть дуже симпатична церква архангела Михаїла. Поруч - білокам'яний фонтан. Не видлячись на цілком середньовічний вигляд храму, з'явилася святиня всього лише в 1900 році. Всередині - вперше - мені не дозволили фотографувати. Хоча й не було особливо що.

Ще два храми збереглися поблизу Форте Марі, на жаль, не знаю, як називаються і їхнього віку.

Збереглася також годинникова башта Sahat.

Ще фото:

Просто маленьке подвір'я. Місцева кропива - кактуси. Карта міста. Годинникова башта Сахат.
Просто маленьке подвір'я.
Місцева кропива - кактуси.
Карта міста.
Годинникова башта Сахат.
Старе зображення міста. Михайлівська церква і дівчинка з парасолькою. :о) Форте Марі. Храм над морем.
Старе зображення міста.
Михайлівська церква і дівчинка з парасолькою. :о)