Besac - Замок Бесач
Руїни замку Бесач піднімаються над малесеньким містечком Вірпазар на березі Скадарського озера.
Руїни замку Бесач

Що: фортифікація Бесач, мініатюрна і мальовнича.

Де це: над містечком Вірпазар, по дорозі з Бара в Підгорицю, на березі найбільшого на Балканах озера - Скадарського (Шкодера).

Як добиратися? Так само, як і в Вірпазар: автобусами і електричками з Бару чи Підгориці. Їх тут повно.

Історичні факти: їх в мене, на жаль, дуже мало. Путівники оминають замок увагою, а шкода - мені сподобалися і самі укріпленні, і краєвиди, які відкриваються від цих стін. Вдалося віднайти на одному чорногорському сайті цифри "1487", а на іншому ресурсі - згадку про те, що цей замок на невисокій горі звели турки і він якось пов'язаний з іменем королеви Зети. Ттурки покинули фортифікації лише в XVIII столітті. Хоча є версія, що укріплений град при впадінні річок в озеро існував ще задовго до османів. Може бути.

Є ще згадка, що твердиня охороняла брід, переправу на Скадарському озері. Стратегічний пункт! Саме тут, в Вірпазарі, в озеро вливаються дві ріки (одна з них Црмніца, спробуйте вимовити це три рази правильно).

Твердиня, що лежить на плато пагорба, своїм планом повторює обриси вершини - є непрпвильним трикутником. На території замку,Ю крім невеликої цитаделі, збереглися руїни казарми.

Поради туристам: не спішіть штурмувати замкову гору через чиїсь володіння. Вже за Вірпазаром, по дорозі вздовж озера, на Острос, буде потрібний там коричневий вказівник і гарна приємна дорога серед хвойних дерев. Підйом абсолютно неважкий. А ще на руїнах водяться велетенські равлики.

Ось він - Бесач!

Замок Бесач