Рівне: костел
Годинник на костелі.

Карта міста.

Одна з найцікавіших з архітектурної точки зору споруд центру Рівного - Будинок органної музики, колись костел св. Антонія.

Неоготика взагалі дуже фотогенічна, нехай і вкрай несправжня. Особливо з червоної цегли. Приємно для ока.

Колись центральна магістраль, на якій стоїть костел, носила назву Третього Травня. Зараз - Соборна. Можна було здогадатися. :)

Якщо вірити відомому "Путівнику по Волині" Мєчислава Орловича, будівництво споруди розпочалося в 1868 році. За іншими данними, це сталося пізніше: в 1890р. Але щодо завершення побудови, всі джерела одностайні: 1899р. Керував будівництвом Константи Войцеховський. Гроші на костел надходили між іншим і з благодійницького фонду князя Романа Сангушка (Славута).

В Першу світову костел постраждав, реставрація мала місце в 1927р., тоді ж храм було розписано поліхромією в модерністичному стилі. Розписом займався художник К. Політинський. Крім того, костел отримав нові вітражі.

На стінах храму знаходились епітафії членів князівської сім'ї Любомирських, між іншими - князя Казімєжа Любомирського (помер в 1871р.), каштеляна Юзефа Любомирського та його дружини Людвіки (відомої своїм романом з бунтівником-піонером Тадеушем Костюшком).

9 вересня 2005р.

Звичайно ж, що костел, який зараз використовується як органний зал, був не першим римо-католицьким храмом міста.

Його найдвнішого дерев'яного предка збудували ще в  1548 р. на гроші княжни Беати Острозької. Простояв храм сто років, аж поки під час одного з татарських набігів не помер в пожежі.

В 1600р. дружина волинського воєводи, княжна Анна, будує новий храм - знову дерев'яний. Лише в 1773р. місцевий ксьондз Юзеф Пасіковський розпочав спорудження першого мурованого костелу в Рівному. Та ось біда: місце під святиню ксьондз вибрав не надто вдало, Рівне - воно ж оточене болотами і мочарами, тому нещасний храм міг завалитися на такому непевному грунті в будь-яку хвилину. Тому парохію перенесли у 1813р. до костелу в приміській Волі. Насправді, то й не костел був, а так, капличка на цвинтарі...

В 1839р. російський уряд закриває і капличку-костел, споруда потроху руйнується. Князь Казімєж Любомирський в 1858р. ініцією будівництво нового мурованого храму  місті - та царська влада всіляко вставляє вельможі палки в колеса. Задуманий князем храм так ніколи і не постав.

Ну а далі ви вже знаєте... Ще раз повторю: більшість польських джерел називає датою побудови храму на Соборній все-таки 1890-ті роки.

Другу світову війну костел пережив, діяв аж до 1958р., коли радянська влада вирішила його замкнути. Тодішнього ксьондза Серафіна Кашубу попросту витурили з міста...

На жаль, під час ремонтів в радянську епоху храм багато втратив: дві вежі розібрали майже наполовину, а багате костельне майно просто розікрали.

Старі поштівки з видом костелу:

1910р. Статуя богоматері поруч з храмом. Костел і вівтар в костелі. Фото костелу в 1930-х роках. Ще три зображення.
Костел в Ровном
Kosciol w Rowno.
Roman-Catholic church in Rivne
Види міста (і костел) 1900 рік. А тут храм - тло для вуличної сценки. Вид з якихось боліт... Було в місті ще кілька костелів (як ось цей, гарнізонний, Петропавлівський). Виявляється, він теж зберігся - і теж стоїть на Соборній. А я й не бачила:)
Уличная сценка. Сзади - костел
Kosciol garnizonny w Rowno