Рівне. Особняк Перли Вігдорович

Мабуть, найгарніша споруда міста у стилі арт-нуво (модерну). Це самий центр Рівного (вул. Петлюри, 17), поруч з бетонно-брутальним театром ляльок з вікнами-ілюмінаторами. Ошатну кам'яницю з багатим декором збудував у 1903 р. для дружини Перли комерсант Йосель-Іцхак Вігдорович. Модерн тоді тільки-тільки входив у моду - і спроектувати будинок у новому стилі взявся архітектор Опанас Корженівський. Він був чи не найулюбленішим зодчим тодішніх рівненських нуворішів - і поруч з особняком Вігдоровичів було ще штук вісім споруд від Корженівського.

З сторони вуличного фасаду здається, що споруда камерна і навіть мініатюрна, але це не так: вона вузька, але до-о-о-о-о-о-о-овга.

В інтер'єрах збереглося... та багато що. Тут є автентичні старі двері, ліпнина, дзеркала та білосніжні напівкруглі п'єци,  розкішний "килим" з метлахської плитки, мармурові сходи та справді вишукані вітражі. В літературному музеї У. Самчука стеля - з мореного дуба. дуже гарна.

З вересня 1939 р., коли місто відійшло до СРСР. і до літа 1941 р. у віллі розташовувала частина Червоної армії. У роки Другої світової нацисти влаштували тут військовий шпиталь. Пізніше тут квартирували бібліотека та комсомольський музей.

З 2001 р. тут міститься Рівненський будинок вчених. музей бурштину та музей Уласа Самчука. Частина приміщень здається в оренду.