Явора
Панорама села колись - і в липні 2007р.
Панорама села колись - і в липні 2007р. Явора Турківського району
Явора Турківського району

Широта - 49.194, довгота - 23.068.

Явора, вона ж Явори, вона ж (колись) Явора Верхня і Явора Долішня - село в Турківському районі на річці Стрий. Відоме з 1431 р. 1 333 мешканця.

До райцентру звідси всього 7 км. Можливо, саме тому велику галявину над селом, так зване "Співоче поле" біля траси Львів-Ужгород, вже вдруге обирали для проведення всесвітніх Бойківських фестин, що проходять на Галичині раз на п'ять років.

Краєвиди навколо Явори

Стрий перерізає село навпіл, і та його частина, що лежить над річкою, називається Стоділкою. Логічно припустити, що саме Явора є пра-батьківщиною всіх Яворських - і правда, людей з таким прізвищем тут чимало. Як би не образливо це звучало для всіх Яворських, та гімн Явори написали двоє Ільніцьких - Володимир та Дмитро. Там так: "З-під Собані сонце

На Стрий поглядає,

На Яворі-клені

Щебечуть пташки,

І небо в віконця

Хатин посилає

Блакитне знамено

В грядущі віки".

На плакатику, присвяченому селу на "Бойківських фестинах", подавалася більш рання дата заснування села - 1298 р.

Село має два храми - Вознесенську та Миколаївську церкви. Одна з них - мурований новороб, інша - невелика дерев'яна капличка (а може, це якраз її я бачила з вікна автобусу?). А найцікавішою видалася фігура богоматері з барельєфами на постаменті, поставлена Яворськими в 1907 р.

Чудова бойківська дерев'яна церква 1902 року була знищена вогнем у 1956 р.

Квітень-2010. Що за церкву видно біля Явори з вікон автобусів?