Матків
17 серпня 2019 р. Я нарешті побачила її. Мені біля неї було дуже, дуже добре. Чарівне місце, а бляху колись таки знімуть.
Церква у Маткові (З Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО_ з неба.
Непогано виглядає, скажіть? Насправді станом на серпень-2019 ці хвіртка була більше декорацією, ніж справжнім входом. Дороблять ще, напевно.
Матків. Церква Собору Богородиці. Сучасний стан
Церква Собору Богородиці в 1904 р. Фото К.Мокловського.
Церква Собору Богородиці в 1904 р. Матків
Церква Собору Богородиці (1838) позує фотографу Е.Жолкевичу у рік свого сторіччя.
Матків. Церква Собору Богородиці (1838). Matków matkiv

Є знайомі Матковські? Їхні предки були звідси, з Бескидів.

У мене є.

Я дуже давно хотіла сюди. Я чомусь думала, що Матків - він чорт знає де від трас, серед бездоріжжя. що туди піди ще доїдь. Ні, від головного автошляху країни Київ-Чоп до бойківського тризрубного триверхого шедевра, котрий потрапив до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, лише 3 км цілком нормальної дороги. Просто між ошатним від опасань, як першокласниця в бантах, храмом Собору Богородиці (він же св. Дмитра) і рідною хатою - рівно 400 км. Забагато. Але приїхали, пригнались, прилетіли - і там, біля матківського храму № 1 (бо є ще по-дикунському лискуча Троїцька церква, зведена збудована майстром Лукою Снігуром у 1899р.) я відчула щось, дуже схоже на щастя. Таке дефіцитне зараз відчуття, знали б ви.

Як всі українські краєзнавці з досвідом, я давно вмію подумки роздягати споруду від зайвого. Всі ці бляхи, ондуліни, вагонки - ми всі вже навчені бачити не тільки те, що є, а й що мало б бути. Тут, коли тут буде так, як має бути, буде одне з найфантастичніших місць країни. Дмитрівська церква у Маткові прекрасна. Тут ідеальне все: місце, форма, пропорції, гори на горизонті, тиша, м'який трав'яний килим з підложкою з хвої, від чого ходити навколо церкви - вже невелике кінетичне щастя, настояне на серпні повітря, повне безлюддя, повна тиша. Там дуже, ДУЖЕ круто, люди. Матків безперечно заслужив собі місце у Списку ЮНЕСКО. Таки шедевр. Безперечний.

Добре, що коли у 2010 р. в храм влучила блискавка, спрацювала система пожежогасіння. Втратити таку красу було б страшно шкода.

Матківська старіша церква (у невеликому селі два храми) - одна з восьми дерев'яних ЮНЕСКівських номінантів (номінація 2013 р. "Дерев'яні церкви Карпатскього регіону Польщі і України).

А поки у серпні-2019 я не побувала в селі, на сторінці була лише фотосесія Маткова початку ХХ століття. На фотографії 1904 р. авторства К. Мокловського бляхи на верхах храму ще немає, на фото 1934 р. бляха вже є. Стара біда.

Church in Matkiv from the UNESCO World Heritage List together with other wooden tserkvas of Carpathian region in Poland and Ukraine
З неба
Гриць
Грицька біля церкви зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО
Ганок церкви в Маткові. Tygodnik Ilustrowany № 34 1905
Ганок церкви в Маткові. 1905 р. Tygodnik Ilustrowany № 34 за 1905 р.
Шляхетська хата в Маткові 1930-х рр.
Джерело Порай
Джерело Порай у Маткові
Матків. Церква Собору Богородиці. Забляхована
Знайдіть дерев'яну церкву
Троїцька церква
Лискуча церква церква святої Трійці, збудована майстром Лукою Снігуром у 1899
Cerkiew Najświętszej Bogurodzicy w Matkowie
Matkiw. Griechisch-katholische Holzkirche, erbaut 1838, ab 2013 in die Liste des UNESCO-Welterbes aufgenommen, siehe die Holzkirchen in den Nordkarpaten
Дерево все-таки там є
З землі