Ясениця (Ясінка Масьова)
Параскевська церква (1810) в Ясінці Масьовій (кут Ясениці), здається, слугує карпатським маяком. Інакше навіщо вони її так розфарбували?
Параскевська церква (1810) в Ясінці Масьовій (кут Ясениці), здається, слугує маяком.

Карта. Близько 860 жителів. Перша згадка - 1527 р. Поруч з селом - гора Магура (864 м).

Координати: 49°11′39″ пн. ш. 23°09′49″ сх. д

Перша зупинка в Ясениці від Ісаїв місцевими зоветься по старій пам'яті: Ясінка, Ясіночка. Церква - поруч.

Дзвіниця - ближче до дороги, замаскувалась між дерев - бо сама з дерева, кольору дерева, тому й в очі не кидається. Тризрубна триверха церква св. Параскеви, 200-ліття котрої відзначали 27 жовтня 2010 р. всім селом, теж дерев'яна, але лишитися непоміченою в неї немає шансів. Бо вона по-патріотичному жовто-блакитна.

Що ж бойки так з своїх храмів знущаються, невже не шкода? Гарна ж бойківська церква, з піддашшями - забери лише бляху і зайві кольори... Що там за 200 років лишилося без змін? Начебто портал головного входу, надпоріженик якого вирізьблений у формі "ослячого хребта", щоб це не означало. Церкву закрили досить пізно - у 1974 р. В 1989 р. споруду знову повернули віруючим.

Річка Стрий в Ясениці на Турківщині (Львівська область)
Параскевська церква