Ільник
Коли під'їжджаєш до Ільника, бачиш приблизно це. Але головна архітектурна цікавинка села ховається за мегаломанською новою церквою.
Панорама села Ільник Турківського району. 24 жовтня 2010 р.

Родове гніздо Ільницьких

Ось він, скарб Ільника, потемнілий від нещасть: дерев'яна римо-католицька каплиця Богоматері. Кинута селянами напризволяще.
дерев'яна римо-католицька каплиця Богоматері в Ільнику, 24 жовтня 2010 р.

49°05′12″ пн. ш. 23°06′15″ сх. д.

Це в Кам'янці чи Львові буйство золотої осені, а в Карпатах навколо Турки вже глибокий листопад. Як у жовтні дізнатися, що навколо по-справжньому високі гори? А просто: на по-справжньому високих горах вже лежатиме сніг. А я за золотими кленами приїхала, от чудасія. Запізнилася. :о)

В Ільник я мала потрапити рівно півроку до того, 27 квітня 2010 р. - але обмежилась Лосинцем (народ в пазику казав, що ніяких дерев'яних храмів у селі немає, а я наївна, я народу вірю).

Фото Е.Жолкевича, 1938 р. Вид на лижний спуск у Ільнику. Позаду церква.

В Ільник я приїхала так само випадково, як і в Лосинець - в Турці на автовокзалі вже готувався від'їхати бусик в це село. 2,50 гривні, 10 км шляху - і півгодини в дорозі. Водій повертатиметься "хвилин за 25" (насправді за всі 40). Напрямок до каплиці мені показують всім бусом. Підсліпкувата я не зразу бачу за дерев'яною триярусною дзвіницею нової церкви чорний стрункий силует.

Але ж все-таки бачу. Летіла до нього на крилах - ох ти ж, та це, напевно, самий гармонійний з усіх дерев'яних костелівякі я бачила! На рівні з прегарним Язлівчиком. І по віку ровесники: в 1932 р. заклали фундамент (турківський священик І.Кулаковський придумав звести в селі святиню) - а в 1933 р., в листопаді костелик вже й збудували. Освятили зрубну і вкрай гармонійну споруду з височенною сигнатуркою 16 липня 1934 р. - під титулом Матері Божої Скорботної. Довго за призначенням будівлі не судилося використовуватись. Зараз тут пустка, а замість вівтарю якийсь мотлох, що рипить під ногами прогнилими дошками. На хори ведуть сходи, але залізти не ризикнула - споруда виглядає не дуже. Стеля нагадує стелю костелу в Розлучі.

Костел поки стоїть - буквально в тіні мурованого гігантського храму УГКЦ (1997). Скільки ще стоятиме - ніхто не знає.

Вже в 1930-х рр. Ільник позиціонував себе як чудове туристично-рекреаційне місце: лижі взимку, "природні купальні" в Стрию в теплу пору року.

В чимале як на Турківщину село (понад 1000 жителів, відоме з 1565 р.) є більш-менш регулярний транспорт, це добре. "Більш-менш" - тому що, як пояснив шофер, "чіткого графіку немає - там дуже ями". Ями таки були.

Фото Е.Жолкевича, 1938 р.
Костел в Ільнику, Фото Е.Жолкевича, 1938 р.