Радехів
В Народному домі (1911) зараз РАГС, бібліотека і кредитна спілка "Самопоміч".
Радехів, Народний дім (1911)
Дерев'яна Миколаївська церква в Радехові походить з 1918 р.
Wooden church in the town of Radekhiv (Western Ukraine). Ed Stelmach, the premier of the Canadian province of Alberta, is descended from immigrants from Radekhiv

50°16′42″ пн. ш. 24°38′42″ сх. д.

Як дістатися: це на півшляху між Львовом і Луцьком. Я добиралася з львівської АС № 2 - від неї сюди 70 км. Головне що пам'ятати: по четвергам Радехів базарує, автобуси беруть штурмом, квитків на 40 місць продають десь зі 170 штук. В четвер сюди краще не їхати. І так-так, я була тут саме в четвер.

UPD: в жовтні 2010 р. житель Радехова Володимир попросив виправити неточність: базари тепер у Радехові по середах і неділях. Вважайте! :о)

Багато архівних зображень Радехова

Львівщину я люблю, в усіх райцентрах області бувала (часом з десяток-другий разів) - крім Радехова. По цьому 10-тисячному містечку пройшлася найпізніше - в серпні 2010 р.

Радехів хоч і старовинний (перша згадка за 1494 р.), та пам'яток архітектури тут не густо. Сама показна будівля пропливе за вікном незадовго до звороту на вуличку, що веде до автостанції. Дивної форми будинок-конструктор - це зведений у 1911-1912 рр. Народний дім, така собі стилізація під замочок з башточкою, з майоліковими прикрасами, з на диво не аляповатим левом біля центрального входу. Колись тут містилися товариства "Просвіта", "Луг", "Рідна школа", Український спортивний союз, футбольна дружина "Буй-Тур", кооператива, промислова школа і ще кілька корисних інституцій початку ХХ ст. На початку ХХІ століття тут все так само тісно від табличок над дверима: бібліотека, читальний зал, кредитна спілка "Самопоміч" - плюс РАГС. Може бути, в РАГСі навіть якісь приємні бонуси у вигляді ліпнини чи там каміну є - збереглися ж старі кахлі-плити на підлозі у коридорі.

Старий Радехів

Поруч з Народним домом, через дорогу - червона споруда, яка віддаля нагадує синагогу. Це будинок польського спортивного товариства "Сокіл" (1908), і в ньому зараз музична школа. Якщо на повороті повернути на вкрай зелену вузеньку вуличку з гордою назвою проспект Відродження, побачимо стару віллу з закопанським дерев'яним ґаночком, міський краєзнавчий музей (відкритий у 2004 р.), а трошки далі - ошатну до кітчеватості жовту споруду міськради з гербом Радехова на фасаді - такий от аналог ратуші. Ратушею він не задумувався - на початку ХХ ст. тут мешкав лікар Барух Мілграм. Напроти буде бетонно-радянська райрада, а газон перед нею підстригатимуть два дядьки з газонокосачками - цивілізація і ледь не шик. Ще кілька десятків метрів проспектом - і маємо два храми на вибір, сучасний бетонно-сірий і старіший, скромніший дерев'яний.

Дерев'яна церква скромна, не надто пропорційна, присвячена св. Миколаю і зведена в 1918 р. Ще двадцять років після побудови святиня тішилася багатим покровителем - сам граф Станіслав Бадені опікувався спорудою. Певно, в ті часи її стіни не були наглухо зашиті шальовкою. Всередині розписи десь того ж часу - відчувається вплив модерну. Навколо бабинця - галерея з балюстрадою. Віктор Громик висловив припущення, що храм стоїть на місці більш давнього, зруйнованого в Першу світову війну.

Дзвіниця поруч мурована, скромна, ховається десь в хащах.

На вул. Тарнавського поруч з церквами - двоповерхова і не надто вражаюча через пізніші перебудови колишня синагога (І пол. ХІХ ст.).

А от від вотчини самих графів Бадені (та їх попередників графів Мієрів (Mier) лишилося небагато: шматок огорожі парку, якась господарча споруда і кістяк оранжереї. Все.

Ще до Мірів Радеховом володіли Лящі, аж поки близько 1720 р. поселення не купив Вільгельм Мієр. Мієри були шотландцями за походженням (з роду Mure of Rowallan, який повністю виродився на історичній батьківщині). Вільгельм Мієр (помер в 1758 р.) бувгенерал-майором польського війська і палким прибічником короля Августа ІІ. Його дід Торстен Мир (Torsten Myhr) отримав шляхетський титул у Швеції в 1680 р. - надзвичайно цікава історія з географією у цього роду. Разом з Вільгельмом у Польщу з Шотландії прибув його родич з роду Ross of Thornton - зачинатель відомого польського роду Россів. Стараннями В.Мієра в 1752 р. Радехів отримав магдебурзьке право.

Син Вільгельма, поморський воєвода Юзеф Мієр (1730-1808) блмзько 1775 р. зводить у поселенні класицистичний палац, будує костел і утворює римо-католицьку парафію. Його дочка Агнєшка вийшла заміж за дальнього родича Фелікса Казиміра Мієра (1776-1857), відомого бібліофіла, котрий зібрав у радехівській резиденції чималу бібліотеку.

В 1874 р. Цецилія Мієр вийшла заміж за галицького політика, доктора філософії і права, майбутнього посла галицького сейму Станіслава Мартина Бадені (1850-1912). З 1895 р. і до самої смерті він був маршалком галицького сейму. Станіслав Мартин взявся буквально перетворювати Радехів на місто-сад - він наказав розбити у місті великі зелені газони, збудував кілька симпатичних кам'яниць (в тому числі вже згадане приміщення товариства "Сокіл"), в 1911 р. добився для міста статуса повітового центру і звів садибу староства. В 1909 р. сюди зі Львова провели залізничну гілку, в 1928 р. її продовжили до Луцька.

В польський міжвоєнний період місто належало сину маршалка, Станіславу Генрику Бадені (1877-1943), який теж дбав про Радехів: облаштував тут електровню, одно з крил власного палацу віддав під гімназію, а родинну бібліотеку подарував заснованому ним Науковому католицькому інституту в Кракові (зараз радехівська бібліотека є частиною збірки Краківської громадської бібліотеки).

Радехів - місто патріотичне. Радянську владу тут не приймали і кілька разів атакували аж до 1945 р. Такий шалений спротив наших партизан викликав лють нквдистів - під містом тривали багатогодинні бої.

В Другу світову зруйновані були і костел, і палац - після війни їх розібрали до фундаментів. Зараз на костелищі поліклініка, а на місці палацу стоїть сумна і ніяка райрада. Хоча центр Радехова все ще зберігає пам'ять про давнє місто-сад, зелене і затишне.

Палац Бадені не зберігся.
Палац Бадені в Радехові в міжвоєнний час
Міськрада а.k.a. ратуша
Міськрада а.k.a. ратуша в Радехові
Будинок спортивного товариства "Сокіл"
Sokol w Radziechowie
Grus aus Radziechow
Grus aus Radziechow
Радехов в 1898 г.
Radehiv (Радехов, Radziechów) város Ukrajna Lvivi területén, a Radehivi járás székhelye
Вівтарна частина Миколаївської церкви
Вівтарна частина Миколаївської церкви в Радехові
Дві церкви поруч
La première mention écrite de Radekhiv remonte à 1494.
Миколаївська церква
Миколаївська церква в Радехові
Т.Шевченко на проспекті Відродження
Т.Шевченко на проспекті Відродження в Радехові
Портик палацу. З кнгиги Р.Афтаназі
Портик палацу Бадені. З кнгиги Р.Афтаназі
Дорогою до автовокзалу
Стара вілла в Радехові
Народний дім колись
Radechiw ist eine Stadt in der Westukraine liegende Rajonshauptstadt etwa 68 Kilometer nordöstlich der Oblasthauptstadt Lemberg am Flüsschen Ostriwka gelegen.
Карта з путівника "Земля Львівська" Г.Раковського (видавницьво Rewasz).
Зруйнований млин