Новий Витків (+ Витків)
Церква Преображення (1738) в селі Витків. 11 серпня 2010 р.
Церква Преображення (1738) в селі Витків Радехівського району Львівської області
В музеї видатного тенора Олександра Мишуги у Новому Виткові. 11.08.2010.

Як дістатися: будь-яким автобусом, який слідує за маршрутом Радехів-Червоноград. Їх є чимало.

Сайт села

Почитати про село: О.Дзьобан. "Історія Нового Виткова" (30 гривень, продається у Преображенській церкві)

Офіційно це одне велике і досить довге поліське село (1200 ж., перша згадка від 1469 р.) - Новий Витків, бувше містечко. Але місцеві до цього часу ділять поселення на дві частини. Річка Бужок, як нитка м'який сир, ділить його на власне Витків (східна частина, там, де дерев'яна церква) і Новий Витків (західна: мурована церква, музей О.Мишуги, костел, зруйнована капличка, залишки кварталів містечка).

Те, що ця колишня власність графів Потоцьких та Бадені таки була містечком, все ще можна прослідкувати візуально. Щоправда, ринкова площа майже не вгадується (а була ж!), небагато й збереглося з 57 будинків, які оточували цей майдан. Зараз село чимале, а було ж ще більшим: у 1848 р. тут проживало 1634 мешканці, діяла школа.

А от з природою Новому Виткову пощастило не дуже. Болота, плаский горизонт. Грунти тут піщані, кажуть, навіть якісь міні-дюни є, як десь в Прибалтиці.

Пам'ятки Нового Виткова

Церква Преображення в Новому Виткові

Першою пам'яткою (якщо ви їдете з боку Радехова) буде гармонійна і чимала дерев'яна Преображенська церква у галицькому стилі. Хрестова у плані триверха святиня була капітально перебудована у 1859 р. До західного зрубу добудований тамбур з дошок, накритий двоскатним дахом. Храм вже давно обшитий дошками, так що первинний зруб не побачити. При західній стіні бабинця облаштовані хори.

Якщо пощастить і храм буде відчинений, обов'язково зайдіть подивитися на її інтер'єр. Незвичний райдуго-подібний іконостас і розписи купола і стін походять з 1910-х років та виконані в стилі модерн.

Та найстарішою пам'яткою Нового Виткова все-таки є не церква, а страшно скапарений радянськими перебудовами мурований монастирський костел отців-августинів на берегу Бужка. Монастир отців-августинів тут існував принаймні з початку XVII ст. і спочатку був дерев'яним. Кошти на спорудження мурованого комплексу дали Вацлав Бонк-Лянцкоронський та його дружина Анна з Обровця Лящівна, і сталося це в 1675 р.

Австрійська влада секуляризувала монастир, і це було першою ластівкою подальшогго руйнування комплексу: вже в 1786-1788 рр. було знесено дві бічні нави костелу і частину келій. В радянський час руйнування і спрощення продовжилося: в храмі традиційно розмістили склад міндобрив. Що цікаво - жителі Нового Виткова добре знають, що закинута споруда за щитом з дерев - костел. А от житель сусіднього села, начебто непогано обізнаний на місцевих пам'ятках, чомусь вважав цю ледь живу споруду залишками синагоги або якогось іншого приміщення, яке належало давно не існуючій іудейській громаді Нового Виткова.

Як не шкода, та влітку залишки монастиря і костелу не роздивитися НІЯК: джунглі, паркани, кропива в росі - і настирний, запаморочливий запах хімікатів, які зберігалися (зберігаються?) в храмі протягом десятиліть - як скунс випускає в разі небезпеки навколо себе смердячу хмарку, мовляв, ближче не підходи, так і ново-витківський костел, агонізуючи, не підпускає сторонніх подивитися на свою близьку неминучу смерть. Вихід лише один - їхати дивитися залишки споруди в холодну пору року (як це і зробив Віктор Громик. Він навіть всередину потрапив! Там не шедеврально, але вже як є). Віктор навіть помітив на вільній від трави землі невисокі підвищення, схожі на вали. Ще фото храму можна побачити тут.

Що помітно навіть влітку, так це поруйновану неоготичну цегляну каплицю Гертруди з Коморовських Потоцької та її родини. Ще кілька років тому каплиця стояла більш-менш в первісному вигляді, та нещодавно фасадна стіна впала, перетворивши споруду на цілковиту руїну.

Трохи далі Народного Дому стоїть при дорозі велична однокупольна мурована церква, зведена в 1910 р. на місці старої триверхої дерев'яної. Її вітражі виконав син видатного польського художника Яна Матейки Єжи Матейко.

Найвидатнішим уродженцем Нового Виткова є син шевця і оперний співак, лірико-драматичний тенор Олександр Пилипович Мишуга (7.06.1853 (за іншими даними, 20 травня), Новий Витків - 9.03.1922, Фрайбург, псевдонім Філіппі-Мишуга), ім'я якого свого часу гриміло в театрах всієї Європи.

Все почалося у львівському соборі св. Юра, де під час храмового свята 15-річний Олександр так захоплено підспівував хору, що на нього звернув увагу регент Микита Гатман. Регент влаштував парубка до дяківської бурси, продовжував навчання хлопець в учительській семінарії (якийсь час пізніше він навіть працював за спеціальністю). В 25 років О. Мишуга починає навчання у видатного співака свого часу, львівського баса Валерія Висоцького (вчителя Соломії Крушельницької). Сценічний дебют (відразу успішний) О.Мишуги відбувся 14 вересня 1880 р. у Львові в опері С.Монюшка "Страшний двір". З 1881 р. навчався співу, анатомії і фізіології у Мілані, попутно вивчивши італійську, німецьку, російську, англійську та французьку мови. У 1883 р. співак тріумфально виступає в театрі міста Форлі, а далі була тільки слава: Турин, Варшава, Мілан, Київ, Петербург, Париж, Відень, Лондон, Берлін - і дуже-дуже часто Львів. Бо Батьківщина. Р.Леонкавалло подарував галичанину клавір опери "Паяци" - настільки вразило композитора виконання Мишугою партії Каніо.

Він не лише співав,а й навчав співу - у Стокгольмі і Варшаві, Мілані і Львові.

Він і похований у рідному селі. В 1904-1911 рр. (з перервами) викладав у Музично-драматичній школі М.Лисенка у Києві, допомагав їй фінансово. За гроші О.Мишуги вийшла чи не найвідоміша збірка поезій Івана Франка "Зів'яле листя" та І том дослідження "Українське мистецтво" при Полтавському музеї. Допомагав театру М.Садовського та українській газеті "Рада", студентам і погорільцям, дитячим притулкам, лікарням. Всі свої статки співак заповів музичному інституту ім. М.Лисенка у Львові.

Перепоховали О.Мишугу під старими липами у Новому Виткові - він часто згадував їх на чужині.

В сільському Народному домі "Просвіта" (вул. Центральна, 4, вхід на територію чомусь через три турнікети :о)) діє музей О.Мишуги. Серед експонатів - світлини, газетні публікації, запис співу тенора - і чудовий (принаймні з вигляду) рояль. На фотографіях не лише сам співак, а й його знайомі і колеги - а серед них Іван Франко, Соломія Крушельницька, Микола Лисенко. Окремий стенд присвячено нащадкам О.Мишуги. Допоміг музею своїми зібраннями і шанувальник таланту тенора В.Дубина.

Музей номінально працює в будні дні з 9-00 до 18-00. Але насправді двері зачинені - і хтось буде довго бігати за ключами від музею. Принаймні, так було в серпні 2010 р. Начебто можна навіть замовити екскурсію - ось тримайте телефон: +38 (03255) 7-32-45

Маленький краєзнавчий музей діє при місцевій школі - у ньому я не була.

Модернові стінопис і іконостас