Притулівка
У великому млині в Притулівці Ігор Скальський облаштував Музей архітектурної спадщини

Координати:  48°48′26″ пн. ш. 27°05′54″ сх. д.

Близько 130 жителів.

Крихітний подільський рай дивака і просвітителя Ігнація Сцибор-Мархоцького. Саме сюди він тікав щоліта - перебути спеку, відсвяткувати ожинки, вимазавши роги білих волів у сусальному золоті. вирядившись у тогу. Притулія Мурована, Притулія Зелена - де вони, затишні як копиця свіжого сіна диво-села? Притулівка вимирає - і життя сюди намагається повернути новітній дивак і просвітитель Ігор Скальський. Він облаштував у великому (занадто великому як на крихітне село) млині скромну експозицію: багато-багато фото-свідоцтв занебдання Україною своїх пам'яток (там тільки моїх фотографій добра сотня) - і трішечки старовинних речей з селянського побуту. Під час фестивалів "Отроків" в млині влаштовуються дискотеки для молоді - була б лише молодь. Ушиця в Притулівці-Притулії бурхлива, говірлива, не дивно, що млин поставили саме тут - було б що молоти...

Польський багатотомник кінця ХІХ ст. "Словник Географічний" згадує про прекрасні сади з фонтанами, водоспадами та скелями у Притулії Зеленій. Старався пан Ігнацій, не шкодував грошей. Та вже в сина Сцибор-Мархоцького сконфіскували Притулію - і сліду тих прекрасних див не було вже й в часи "Словника...".

В старому млині
Притулийская крупчато-вальцовая мельница