Гірчична
В скромному маєтку зараз школа.

Нечастий випадок: про те, що в крихітній Гірчичній (733 жителі за останнім переписом, не більше 8 км на схід від Дунаївців) над Студеницею є панський маєток, знають не лише в самому селі, а й в навколишніх поселеннях. І навіть діти знають - взагалі неймовірно. Хоча двір дуже скромний і особливо там нічого дивитися.

Розберемося з історією. Не одне століття тому (десь так році в 1518-му) Гірчична була королівщиною, а пізніше (але теж не одне століття тому:)) з кількома сусідніми селами складала окреме староство (начебто навіть якісь укріплення тут були). Непогано, хоча місцеві все-таки впевнені, що Гірчична - це тому, що тут гірко жити. В 1795 р. Катерина ІІ подарувала село секунд-майору Стефану Качерину (Stefan Kaczeryn). В нього маєток в 1809 р. купив баговицький староста  Томас Теодор Вайнхард (Thomas Teodor Weinhard), а вже в 1913 р. Гірчична перейшла у власність Терези зі Стадницьких Граб'янчини (1749-1826), багатої вдови відомого містика тих часів Тадеуша Граб'янки (1740-1807). (Їм також належав Фельштин). Онук Терези Фелікс Граб'янка продав Гірчичну Вільгельму Залеському (1806-1878).

Хто саме з цього численного панства звів у Гірчичній скромний двір, що стояв у великому саду, невідомо. Відомо, що в часи Зелеських в палацику зберігалась невелика колекція картин, зокрема аглійських та французьких митців. Все це було знищено в 1918 р.

Те, що фото архівне мало схоже на фото сучасне, пробує пояснити реєстр пам'яток архітектури Хмельницької області. У ньому двір в гірчичній фігурує під назвою "Будинок керуючого господарством". Що ж, цілком ймовірна версія.

Двір з боку городу. Фото до 1914 р.
Щось зовсім на збережений дім не схоже. Чергова помилка в Романа Афтаназі?