Дем'янківці
Костел. Хрест біля церкви. Власне церква.
Костел.
Хрест біля церкви.
Власне церква.

Карта

Де це: в кількох км на схід від Дунаївець. Повз село (не ЧЕРЕЗ, а саме ПОВЗ) слідують автобуси Новоушицького напрямку. Населення - трохи більше за півтисячі осіб.

Про куликів і болото.

Жовтневим надвечір'ям я поверталася якось із Маліївців. На повороті на Мукарів мене підібрала стара тарантайка. Фельдшери чи агрономи, не пам'ятаю вже хто - якісь дефіцитні в Маліївцях спеціалісти - взялися відвезти мене до Дунаївців. По дорозі, як це годиться в ПРОСТИХ ЛЮДЕЙ, почали випитувати, до кого я і звідки. Дізнавшись, що пишу про історичні пам'ятки, чоловік на передньому сидінні дуже розхвилювався - і розказав мені про свою малу Батьківщину.

Так розказав, що я була змушена в той самий день таки туди поїхати - бо це мало бути чимось неймовірним.

Отже, я почула про:

1. Дерев'яну церкву з 1653 року. Ще раз - Дерев'яну. З 1653 року.

2. Стопу мадонни в кар'єрі.

3. Новий костел.

Отже, конспективно: в Україні є багато Гаврилівців чи там Яблунівок, а от Дем'янківці - одні. І в них збереглася церква важкої долі з 1653 р. За німецької окупації храм було перетворено на кірху. Пізніше тут був - зрозуміло - склад. Потім місцевий набожний активіст, ветлікар Анатолій Морозевич в 1994 році не лише відновив споруду, а й добився, щоб її відкрили.

Давним-давно поблизу села комусь там явилася богоматір, залишивши слід на скелі - от як в Почаєві. Сюди потягнулися прочани. Начебто було зафіксовано чимало випадків зцілення, особливо часто тут прозрівали сліпі.

В 1960-х роках в тій місцевості влаштували кар'єр, слід засипали. Кілька разів дехто з селян пробував відкопати слід, та де там - треба не один екскаватор землі тепер вивезти.

Ну і костел - нещодавно збудований. От і все.

Я так летіла до обіцяного дива - що розчарування було безмежним. Самі на фото бачите - який до біса 1653 рік, звідки, яким чином?:(

Микола Жарких дає значно більш правдоподібну версію: чи то Введенська, чи то Троїцька церква була заснована в тисячу СІМСОТ п'ятдесят третьому (1753) р. В 1795 р. місцевий поміщик перетворив святиню на католицьку каплицю - тож не лише німці гралися в конвертацію. Назад в православ'я храм повернули в 1865 (чи 1867 р.) за наказом Міністерства внутрішніх справ.

З опису 1759 р. відомо, що храм був зведений з дубових дошок на кшталт костелу і був одноверхим. Що ж, маємо щось схоже. Але ну ДУЖЕ вже скромне.