Нове Поріччя
"Рогата школа" - все, що залишилося у Новому Поріччі від величного маєтку Скибневських. 5 липня 2014 р.
"Рогата школа" - все, що залишилося у Новому Поріччі від величного маєтку Скибневських.
Палац Скибневських у Новому Поріччі. Акварель Наполеона Орди, 1871 р.
PORZECZE NOWE Палац Скибневських у Новому Поріччі. Акварель Наполеона Орди, 1871 р.

Понад 600 жителів

"Оживаюче все більше в інтелігентних колах нашого суспільства замилування речами місцевими, альбоми, вже розпочаті або ті, що лише готуються, які мають познайомити наші маси з видами різних околиць, які заслуговують на увагу, чи то з погляду історичного, чи художнього, повинні заохотити наші ілюстровані часописи, аби ті з свого боку, вже не зупиняючись лише на замках та костелах, давніх або нових, давали нам і такі краєвиди часом, які відрізняються лише природною мальовничістю, можуть бути кожному бажаними, не лише як доказ краси коханої рідної землі, але навіть як вдячні художні композиції".

Таким нескінченним і кострубатим реченням пояснював у 1874 р. появу пейзажу з Нового Поріччя на обкладинці № 493 польський тижневик Klosy ("Колосся"). Фантомні болі за Кресами тоді були, напевно, ще сильніші, ніж вони є у поляків зараз. Нове Поріччя у центрі теперішньої Хмельницької області, поблизу Городка, в 1874 році вже понад 80 років не було польським. Нове Поріччя вже належало імперії Романових. Але польський часопис вважав село частинкою "коханої рідної землі" - бо панували у Новому Поріччі поляки, родина Скибневських.

В Новому Поріччю, поблизу "рогатої школи", і справді дуже мальовничо - зелений глибокий яр над крихітною річечкою, притокою Смотрича, буяння подільського літа. Шкода, що залишилася для нас лише природа та "рогата школа" - давно вже немає тут розкішного еклектичного палацу Скибневських, відомого з акварелей Наполеона Орди. Цей білоруський композитор, мандрівник та художник побував тут в 1871 р. - і залишив кілька робіт, присвячених селу. Ну як селу - маєтку Скибневських.

Що було у Поріччі до Скибневських? Замойські були, Новодворські, Гербурти, Сверщі. Певно, й інші власники у села були, тільки історія їх вже не дуже пам'ятає. Замойські - а це вже було XVIII століття - виявилися вправними господарниками. Урсула, єдина дочка Людвіки з Понятовських та Яна Замойського, вийшла заміж за маршалка великого коронного Михайла Мнішека з Вишнівця. Так село з околицями перейшло до Мнішеків. Село було чималим - близбко 1820 р. тут нараховувалося 406 "душ" - себто чоловіків.

Колишній нео-готичний флігель - "рогата школа"

Мнішеки курсували між Вишнівцем, Варшавою та Західною Європою, їм було виразно не до Нового Поріччя, яке потопало у густих лісах. Городоцький ключ, куди входило й село, поступово дрібнився, розпорошувався. Спочатку російському генералу (і барону?) Гейсману продали Городок, а потім, вже за сина Урсули Кароля Мнішека, у 1830 р. - і Нове Поріччя. Маєтність купив Віктор Скибневський  (09.09.1787 - 28.02.1859) гербу Шлеповрон, уродженець Фульштина (Фельштина).

Батьки дали йому небагато - ну, якщо не рахувати генів - лише частину подільського села Нижні Вовківці. Все інше він набув власною, часом важкою, працею. Пахав - так, сам, на полі. Торгував волами. Був мирським суддею на польсько-російському прикордонні. Навчився заставляти гроші працювати на себе. Спочатку викупив ту частину Вовківців, котра не належала його родині. Далі почав скупати інші села. Мазники. Охримівці. Андрійківці. Райківці. Підлісний Олексинець. Слобідка Олексинецька. Могилівка. Дунаївці. Січенці. Панасівка. Застав'я. Мушкутинці. Антонівка. Вінцентівка. Голозубинці. Іванківці. Нове Поріччя. Загалом - 32 тисячі моргів землі. Вартість маєтку Скибневського доросла до кількох мільйонів карбованців.

І все - власною працею. Папа римський навіть пожалував Віктору Скибневському графський титул "ad personam", а за рекомендацією кам'янецького римо-католицького єпископа у 1817 р. Віктору надали почесний титул Лицаря Золотої Міліції св. Палацу і Двору Латеранського - щоб це не означало.

Одружився Віктор у 1821 р. на Антоніні Залеській, з якою мав шестеро синів та дві дочки. Майже всі їхні діти народилися у Вовківцях - Нове Поріччя стане родинним гніздечком дещо пізніше. Піклувався вихованням і освітою - переважно синів. Після його раптової смерті в Новому Поріччі всі сини розділили батьківський маєток так, що стали заможними панами, хоча не кожен зміг вберегти батьківський набуток.

Так от Поріччя. За деякими даними, класицистичний палац тут звели ще Мнішеки, що видається нісенітницею - у них був розкішний двір у Вишнівці, а в Новому Поріччі магнати й не бували. Тому вірогідно, що споруду зводили вже за Віктора Скибневського у 1840-х рр. З малюнків Наполеона Орди відомо, як виглядав палац і де він розташовувався. На одній з акварелей чудово видно і нео-готичний флігель (за версією Романа Афтаназі) або ж стайню (за версією городоцького відділу культури) поруч з витонченою готичною вежею з прапором на даху. На прапорі був герб власників.

Зараз цей чи то флігель, чи то конячий гараж слугує сільською школою. За незвичні щипці на даху прозвали школу "рогатою". Мені здавалося, що неіснуючий вже палац мав розташовуватися десь від іншої шкільної будівлі, скромної довгої одноповерхової споруди з флагштоком перед входом, аж до масивного Леніна, котрий зараз ховається у кущах біля сільського клубу - і ніякий ленінопад 2014 р. не зміг вбити цього радянського монстра. Та, може бути палац просто знаходився на сусідній горі. Нічого від палацу не лишилося, та й від просторого парку Скибневських, закладав котрий Діонісій Міклер, є зараз хіба кілька дерев. А від місцевої пивоварні графині Ігнатьєвої, яка поставляла продукцію навіть на експорт, залишилися тільки підвали.

Палац зник з поверхні землі ще десь орієнтовно у 1917 р. Дивом вціліли металеві неоготичні надгробки Скибневських - зараз вони стоять перед найстарішим з городоцьких костелів

"Рогату школу" в селі всі знають, тільки дістатися її не так просто за сільськими підказками. Потрібно добратися до центру села: зелений солдат на могилі забиглих у Другу світову, будочка з написом "Магазин". Обличчя солдата має бути ліворуч від вас, магазин теж з того ж боку. Далі - вниз. Повз клуб і монумент Леніну. А там, вже майже над урвищем, побачите й самі.

Нове Поріччя. Porzecze Nowe. З журналу Klosy №493 (10.12.1874)
Гриць в Новому Поріччі