Жищинці
Покинутий палац Свідерських в Жищинцях дотепер вражає пропорційністю: прегарна класицистична іграшка. Шкода, що нікому не потрібна. 27 червня 2012 р.
Покинутий палац Свідерських в Жищинцях
Палац Свідерських у Жищинцях, на жаль, руйнується стрімкими темпами. Зиму-2019 башта може вже не пережити. Фото 8 квітня 2018 р.
Став та костел діви Марії у Жищинцях 8 квітня 2018 р.

Близько тисячі жителів.

"Жищинці!.. Скільки глибини у цьому співучому слові…"

Це не моя цитата, це з групи "Жищинці THE BEST" в якійсь з соцмереж. Я б про співучість літер "жищ" в житті б не придумала - і "про дивовижну сільську природу" теж. Природа як природа, звична подільська. От трішки б південніше - там вже Медобори, там вже ефект вау-вау. А в Жищинцях - ліс, поле, розбита до каміння дорога повз залізничний переїзд. Таке, знаєте.

В Жищинцях не таке лише одне - палац родини Свідерських, що хиріє у затінку нової школи. Він стоїть на узвишші у центрі - дивно так стоїть, бочком до великого ставу внизу. Гармонійна іграшка тих часів, коли класицизм почав поступатися нео-готиці, жищинський палац - один з самих симпатичних маєтків Поділля. Принаймні для мене.

Тут колись була школа, але вже давно будівля ніяк не використовується - хіба сільська золота молодь пробереться в зачинений палац щоб побухати. Ніяких слідів колишнього панського життя всередині не видно: грубки хіба старі, та й по всьому.

В палаці дивовижно низька стеля - як в хрущовках. Чи то власники були коротеньки, чи просто на матеріалах економили, але ця мініатюрність лише додає загальному вигляду отієї чарівної іграшковості

Реєстр пам'яток місцевого значення Городоччини датує споруду І половиною ХІХ ст.. що вкрай розпливчасто. На жаль, ні Роман Афтаназі, ні Антоній Урбанський про Жищинці не згадують і словом. Не знаю ні дати побудови, ні прізвища власників - фактично, не знаю нічого.

Недалеко від палацу, за монументом поляглим у Другій світовій - гамазей (склад збіжжя) з ХІХ ст. Хто його знає, може, це залишки господарських споруд маєтку?

В ставку подвоюються височенні, якісь зовсім баварські шпилі костельних дзвіниць. Костел Непорочного серця Богоматері - новесенький, його звели в 1992-1996 рр., а в 1997 р. освятили. Городоччина взагалі оплот подільського католицизму, так що дивуватися нічому. Місце хороше вибрали, вдале.

UPD. Згідно з довідником "Населенные места Подольской губернии", Жищінці наприкінці ХІХ ст. належали родині Свідерських. Може, це і були власники палацу?

Аерофотозйомка палацу в Жищинцях, 8.04.2018
The Swiderski family's palace in Zhyschyntsi is abandoned and ruined