Митки
Коли всі учні з урочистої лінійки вже розійшлися. Політ над палацом у Митках 1 вересня 2019 р. Була тут декаду тому. За цей час тут перекрили дах червоною металочерепицею і вставили металопластикові вікна (у старих були панських ще часів вітражі). Подекуди навіть БІЛІ метало-пластикові вікна. Шкода, що збереження пам'яток державою фінансується так погано :(
Політ над палацом у Митках 1 вересня 2019 р.
22 липня 2009 р. Палац-школа в Митках біля Бару.
Я хотіла сюди ще в 1998 році як мінімум. :о). Була двічі: у 2009 та 2019 рр.
Palace in the village of Mytky in Ukraine

Менш як 700 жителів.

Давним-давно, коли інтернету ще в Кам'янці не було, в інформпросторі царював телевізор. І по ньому час від часу показували щось культурологічно-краєзнавче. Як-от фільм "Палаци Вінниччини". Цю нехитру передачу під меланхолійну музику я дивилася з ручкою в руках - занотовувала, що де в сусідній області є цікавого. Саме на телеекрані я вперше побачила палац адмірала Чихачова (1830-1917) в селі Митки Барського району. І палац сподобався. Дуже.

Приїхати захотілось ще тоді, але вийшло це зробити аж в липні 2009 р. Краще пізніше, аніж ніколи.

До Митків з Бару на день ходить кілька десятків рейсів. Їхати недовго - там всього 13 км. Село налічує трохи більше за 700 мешканців. Відоме принаймні з XVI ст. До туристів тут не звикли. Мене навіть водій автобусу висадив не в селі, а біля залізничного переїзду - вам туди, мовляв - і махнув рукою в ліс. Гм. Карта малювала село при дорозі, але ж водію краще знати? Я пішла у вказаному керунку. Праворуч колія, ліворуч ліс, попереду видніються ворота. Так я потрапила в абсолютно мені непотрібний дитячий оздоровчий табір "Фортуна". Крім бараків там дивитися нічого було - і якби не раптова зустрічна машина, до самих Митків я б ще довго добиралася. Водій все ніяк не міг второпати: може, каже, ви таки в табір приїхали? А школа наша отам, за ставком, але може вам таки у табір, га?

Ні, не у табір. Тепер вже по праву руку в мене ставок, а по ліву - давній парк, де в деяких дерев такі чудернацькі корені, що думаєш, то якийсь ленд-арт. Маленький серпантин догори - і за кронами помітно велику жовту споруду. Місцеві називають адміральський палац замком - і в чомусь вони праві. Обертони тюдорівської готики та романського стилю в споруді відчуваються.

І парк, і палац виникли наприкінці ХІХ ст. завдяки пану Чихачову (17.04.1830 - 2.01.1917) - тоді ще не адміралу (до цього звання він дослужиться у 1892 р.), а голові Російського товариства пароплавства і торгівлі, власнику (недовгий час) садиби у Мурованих Курилівцях, маєтку в селі Татариська - і просто багатію. Одруженим він був на Євгенії фон Корф. Кажуть, парк Чихачов насадив для своєї красуні-дочки Софії.

Серед дев'яти дітей адмірала таки була донька Софія, народжена 11 грудня 1868 р. Напевно, маєток мав стати її родовим гніздечком, але не став - Софія переважно мешкала у російському Петербурзі, а тут нібито була лише раз і недовго. Дві сестри Софії, Євгенія та Катерина, були фрейлінами останньої російської імператриці. За неперевіреними даними, Митки належали власне Євгенії Чихачовій (?). Софія у шлюбі з бароном Анатолієм фон Штайгером (von Steiger) мала трьох синів - Анатолія (1896), Андрія (1898) та Миколу (1900).

Є дані, що споруду зводили у 1904-1905 рр. Дуже може бути. Архітектором був якийсь Леонов.

Начебто Чихачов обрав цю місцевість тому, що поруч була залізнична станція - а, отже, не було проблем з добиранням на таку своєрідну дачу.

З 1940 р. у будинку розмістилася сільська школа. У післявоєнний час з Бару надійшов наказ розібрати споруду для будівництва лазні у райцентрі (!) - але селяни зруйнувати свою пам'ятку не дали. Так, принаймні, стверджує сільський переказ. За іншою його версією, це сталося у 1926 р., коли не вистачало будматеріалів для спорудження барського цукрозаводу. Селяни з вилами та граблями нібито перегородили дорогу до Митків - і свій "замок" врятували.

В 2009 р., коли я була тут вперше, у автентичних дерев'яних вікнах башти все ще були не менш автентичні вітражі. Поруч зі щілинами, у котрих гуляв, напевно, взимку вітер. В одному з великих вікон другого поверху був красивий вітраж у синіх тонах. Він і є, але я так і не змогла потрапити досередини школи. Вітраж з Орантою та Києво-Могилянською академією спроектували, виконали та подарували школі вінницькі художники Леонтій Гринюк та Крістіна Жілінскайте у 1994-1995 рр. Леонід Гринюк - колишній учень школи в Митках.

У 2019 році споруда була вже після ремонту. Громада Митків разом із сільським головою Петром Колодієм виграла грант від  Проекту ЄС/ПРООН МРГ-ІІІ. На реставрацію Євросоюз виділив 10 тис. уо (напевно, євро, але у статтях вінницьких газет пишуть про долари). Ще 150 тисяч надала Барська районна рада. Щось додало і само село - збирали по мешканцях. Знайшлося трохи спонсорів. Чому хоча б не всі  металопластикові вікна зробили під колір деревини (бо є й біле вікно) - незрозуміло. А вітражів дуже шкода.

Коли вікна міняли, у старих рамах знайшли чимало овечої вовни: таким чином століття тому утеплювали рами. За деякими даними, вовну для утеплення збирали по кількох селах в околицях Миток.

Стіни замку-палацу - 120 см завтовшки. Фундамент, як то здавна водиться, скріплювали яєчними жовтками та падаллю.

У інтер'єрах збереглися важкі старовинні дубові двері з десюдепортом. Але я все потрапляю у вихідний - так і не бачила їх.

Серед господарських приміщень з панських часів збережена котельня, вода до котрої йдестарим керамічним водогоном з криниці Чихачових.

Стіни палацу вкриті керамічною плиткою - достеменно як це робили у радянський час з багатоповерхівками. Але, виявляється, плитка це стара, ще панська. Кажуть, нагадує слюду. З часом вона темнішала. Але споруді пощастило: у 1983 р. під час побудови на Барщині ділянки газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород тут працювали бригади не лише з СРСР, а й з НДР (Східної Німеччини). І якось вдалося вибити на реставрацію будинку шалені 36 тисяч карбованців. Привели до ладу кожну стару цеглину.

Фактично, це все, що я знаю про садибу - більше інформації не знайшла. А як ви знаєте, то розкажіть мені?:)

Історія від Катерини Кілячус

Палац адмірала. 1 вересня 2019 р.
Митки. Палац адмірала. 1 вересня 2019 р.

Ще коли вчився в школі мій батько (1960-ті), замковий парк був у кращому стані. Там були вимощені доріжки та містки. Нажаль, я їх не знайшла. Палац дійсно був збудований для Софії і дерева висаджені її ім'ям - СОНЯ (вишуковувала сама - щось наче навіть знаходила... А може, то були дитячі фантазіі). До війни тут теж була школа, в роки війни був госпіталь - війна палацу не зачепила. А от після війни прийшлов з Бару наказ розібрати палац та матеріали перевезти до Бару для побудування бані. Все село, включаючи жінок, зібралося на захист свого скарбу. Зі "зброї" мали лише габлі та сапи. Але, як ми бачимо, відстояли -і "великі начальники" відстали від споруди.

Зовні палац трохи змінився. Для зручності школи були перебудовані входи. Навіть на старих шкільних фотках дядьків-тітків вхід мав інакший вигляд. В школі є малесенький музей, де зібрані інструменти побуту різних часів - від камяних ножів до деревяних ложок..! В башті з вітражами ще у 1970-х була збірка картин - в тому числі і портрет Соні. Ще в ті часи дітей туди пускали (умовно кажучи). Учні віком наших батьків були і на горищах, й у підвалах і у підземних ходах (так-так, ці тут також були). У величезному підвалі зараз спортивні зали та дуууууже велика їдальня. Інтерєр совковий, нічого панського не залишилось. Хіба що так звана "сцена" яку можна опустити - абу сховати. Зараз ця висувна сцена слугує перегородкою в класах! Розповіла шо бачили і що "одна баба сказала" )

Став як орієнтир. До палацу - його берегом.
Став як орієнтир.