Ободівка
Коли білорус Наполеон Орда малював у 1870-тих малював палац Собаньських в Ободівці, там було гарно.
Наполеон Орда малював у 1870-тих малював палац Собаньських в Ободівці. Obodivka. Obodówka (obwód winnicki)
в ХХІ ж столітті палацу сильно не щастить. Джунглі зарослів поїдають згорілі руїни споруди. Жовтень 2012 р. Фото Ігоря Скальського.
Палац в Ободівці.  Жовтень 2012 р. Фото Ігоря Скальського.
Палац в Ободівці у 1908 р.

3,5 тис. жителів.

__________

Великий дубовий стіл в їдальні Собанських відправили в ободівське зіслання з варшавських Лазєнок.

__________

Ободівка ще в бутність свою містечком, давним-давно, не раз страждала від нападів каракалпаків та ногайців.

__________

Після Ободівських, що дали містечку своє ім'я, поселення належало князям Коротким, Вишневецьким, Любомирським, Потоцьким - і лише потім стало власністю Собанських.

__________

Готарда Собанського вислано з рідної Ободівки до Тобольська. Брата його Людвіка - в Пермь. Ніяких Маратів Гельманів тоді в Пермі не було. Тільки сніг.

__________

Навколо палацу був парк, неподалік - Палацова гора.

__________

Самі ж мешканці палацу-студенти (в палаці був гуртожиток та столовка) палац і почали вбивати: і справа не в незаконних візитах на закриту башту, а в вандалізмі та підпалах. Тепер якщо раптом хтось і захоче втілити в життя проект Л.Борисової, грошей потрібно буде десь до центнера.

Їдальня. Фото до 1914 р.
Їдальня палацу в Ободівці. До 1914 р.