Буцні
Палац у Буцнях біля Бару. Фото до 1914 р. З книги Романа Афтаназі "Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej", т.9.

Координати: 48°57′46″ пн. ш. 27°37′55″ сх. д. Біля 250 жителів.

До кінця XVIII ст. це поселення називалося Урочисько Лядава. Власники місцевості, Буцні, що хазяйнували тут ще з часів, коли король польський Сигізмунд Август надав їм цей клапоть землі, з'явилися в околицях Бару ще в XV ст.

Ще до 1800 р. Буцні купив Юзеф Чайковський. Наступним власником села був його син Северин (народився в 1769 р.), а потім і його син Юліан Чайковський (народився в 1809 р.). Далі - знову сини, вже Юліана: Леон і Станіслав. Леон Чайковський в 1893 р. продав свою частину маєтку Володимиру Черкасову. Станіслав, власник також Підлісного Ялтушкова, продув власником частини Буцнів до революції 1917 р.

Двір в Буцнях. знищений у Першу світову, був великим тортом "Наполеон": слій за слоєм, різні стилі, купа перебудов. Центральна частина виникла, певно, ще за Юзефа Чайковського на початку ХІХ ст. Северин Чайковський добудував одноповерхові крила палацу по боках, Юліан Чайковський близько 1850 р. ці крила добудував, додавши до правого вежу.

Зі спогадів Станіслава Стемповського відомо, що в 1880-х рр. в палаці мешкали нечасто, але двір тримали в ідеальному порядку. Тут була амфілада кімнат з застеленими килимами підлогами, з завішаними картинами (в тому числі портретами) стінами, з цікавими музичними годинниками на шафах. На каміні були маленькі скульптурки Вольтера і Ж.-Ж.Руссо. Парк навколо садиби теж був гарно доглянутим.