Волока
Спроба, скоріше за все, марна, передати картинкою загальне відчуття від Волоки. Неймовірно затишне село серед щойно народжених карпатських пагорбів, котрі мріють стати горами.
Церква у Волоці Вижницького району
Так пагорби стають горами, а поміж ними сховані хатки.
Волока Вижницького району

Понад 400 жителів.

Карта

Це навіть на карті видно: немов хтось розсипав намистини - і вони покотилися вусібіч, ховаючись у м'яких, оксамитових складочках гір. Волока - село довге, широке, тут люблять простір - і не позаздриш ані дітлахам, котрим приходиться пройти часом не один кілометр до рожевої сільської школи, ані бабусям, котрі минають школу, добираючись до старенької сільської церкви. Горбок, на якому вона стоїть, на фотографіях зовсім вже іграшковий, а насправді місце під храм вибрано ідеально: скромна хатня церквиця коронує і пагорб під собою, і загалом цей кут села.

Хоча ну чому відразу "не позаздриш"? Зростати і жити серед такої природи - нагорода для ока. Хоча коли заплачуть жалібні листопадові дощі, перетворюючи стежки на слизьке болото, захочеться ж і плодів цивілізації.

Але тихим жовтневим ранком Волока презентувала себе з найкращого боку, розкидавши по городах вже почорнілі копиці сіна і склавши біля хатів високі гори золотих гарбузів. Навіть бляха на церковному даху, навіть дивний колір тесаних стін не змогли знищити якусь урочисту піднесеність мого з Волокою знайомства.

Тиха радість просто так

Жовтень у Волоці
Жовтень у Волоці

Я до цього часу тихо радію, що була тут, хоча з 19 жовтня 2014 р. пройшло вже 11 днів. Так лагідно, так жовтнево, так мальовничо тут було - хто його зна, чому саме це місце настільки припало до душі. Ніби й гори ще малі, й церква не шедевр, хоча й пам'ятка національного значення, про що дотепер свідчить важка таблиця на її стіні. Храм звели чи то у 1783, чи то у 1784 р., але не тут, а у Вашківцях. Потім, коли Вашківці стали занадто поважними для простецької церкви, Волока викупила святиню - і забрала її на початку ХІХ ст. собі. Трішки збільшила наву, трішки подовжила бабинець - от і добре всім. Скільки там до Вашківців, кілометри 4, 5? Дорога, напевно, та ж сама, якою й везли церквицю до нового місця проживання: асфальту не бачила ніколи.

Навіть в неділю вранці Миколаївська церква була закрита. Шкода, але мені було цікаво й без розглядань інтер'єрів: види від святині чудові і життєстверджувальні, треба лише трішки абстрагуватися від сільського цвинтаря навколо.

А, туристи, от що ще: будьте пильні! Якщо добираєтесь сюди з боку Чернівців, постарайтеся не проминути ПЕРШИЙ ЖЕ зворот ліворуч вже після в'їзду у нескінченні з цього боку Вашківці. Орієнтир? Та складно там з орієнтирами, а вказівник стоїть дуже незручно. Нехай буде ось такий орієнтир: з правого боку лишиться хата з невеликим автентичним плотом з розвішаними по ньому горщиками. Далі вас трішки потрясе на ямах, потім ліворуч ліс поступиться незвичним, барханистим пагорбам, а там вже й село - за різким поворотом. Церкву побачите здаля. :о)

І архівне фото церкви:

Церква у Волоці на поч. ХХ ст. З книги "Українське мистецтво" Вадима і Данила Щербаківських (Київ, 1913, перевидання: Харків, 2015, видавець Савчук О.О.).
Церква у Волоці на поч. ХХ ст. З книги "Українське мистецтво" Вадима і Данила Щербаківських (Харків, 2015, видавець Савчук О.О.).

Народження Карпат
Народження Карпат