Аннина гора
Панорама Анниної гори. 29 травня 2011 р. Все розбудовуються, все їм мало.
Панорама монастирського комплексу. 14.01.06. База "русского мира" на Буковині
Панорама монастирського комплексу. 14.01.06.

Серйозний храм над веселими Вашківцями

Таке було перше враження. 2002, здається, рік.

Недалеко від кордону з Івано-Фрвнківською областю знаходиться цей ворожий храмовий комплекс. Зовсім-зовсім поруч - славні карнавалами-"переберіями" Вашківці. З гори їх видно як на долоні.

Для мене цей жіночий РПЦ-шний монастир був цілковитою несподіванкою: після довгого, чудового дня на Чорногорі, вже повертаючись додому близько дев'ятої години вечора, я дивилася за вікно жигулів. Зліва на пагорбі виник великий храм. Сергій отримує вказівку їхати до нього - і, бідолаха, їде. Польовою страшезною дорогою. Церква неначе ось вже, майже приїхали - а насправді ми трусилися тим бездоріжжям кілометр за кілометром, ніяк не наближаючись до мети.
Коли ми ДІЙСНО приїхали на місце, я була так знесилена вивертами свого вестибулярного апарату, що дертися вгору не мала жодних сил. Та й нема там до чого: чужинський новороб. Зробила швиденько фотку - і почалась одисея з поверненням. Дорога - краща- знайшлась за допомогою пастухів, що біля пасіки випасали свою худобу. Дорога вела селом.

За легендою, колись на весіллі гуляло все село. Аж раптом - татари. Всі дівчата кинулись тікати, та одна красуня, Анна, не встигла - і бусурманин схопив її за косу на самому вершечку гори. Крикнула тоді дівчина в молитві, попрохала, щоб розступилася під нею рідна земля, сховала її від татарина. Так і вийшло. А коса дівоча, яку зайда встиг в жменю схопити, розсипалася пагорбом шовковою травою.
А зараз на цьому місці пафосний сучасний храмовий комплекс в анти-українському стилі з пасікою та іншими господарськими спорудами.

Маланкування-2006

Дефіцита "святої" води тут не буває. Та тут взагалі, здіється, ніхто не побирається - все дорого і сердито. В православних прийнято, аби сердито:)