Чорногузи
Ви так не вмієте: гуцульську церкву у Чорногузах під Вижнецею скапарили з особливою жорстокістю.
гуцульську церкву у Чорногузах під Вижнецею скапарили всіма можливими способами.
Церква Різдва Богородиці у Чорногузах (1946)

2,8 тис. жителів

Карта

Тут дуже важко написати щось путнє, спокійне. Я багато бачила покапарених храмів, і буковинці - одні з чемпіонів з гидотних ремонтів, згадати лише Тораки чи Лукавці. Найгірше виглядають - ну, як правило - дерев'яні храми тих парафій, де аборигенам мало якогось одного способу знущання над деревиною - і вони обирають все і побільше. Як їжачок з дитячого анекдоту, ага. Там і фарба, і ондулін, і бляха, і сайдинг, і капарний синьо-золотий дах - ну, все. В Чорногузах з широкого асортименту неприємностей, здавалося б, лише бляха - кольорова, так, але лише вона. А результат все одно лякає.

Знаєте оті шанхаї старих і занедбаних кварталів приватної забудови, коли тіснява і відсутність поваги до будівлі змушує господарів розбудовувати власну оселю в усі боки, надбудовувати якісь курники, раптові треті поверхи і бетонної важкості веранди? Виглядає це все жахливо бідно і убого. Так само, як і церква Різдва Богородиці у Чорногузах. Каталог В. Слободяна датує її 1946 роком - дивний рік для сакральної архітектури, але тут, в Карпатах, і таке було можливо. Якою вона була тоді, майже 70 років тому, можна хіба здогадуватися - бо від первісної церкви залишився лише фрагмент у центрі теперішньої, з вашого дозволу, композиції. Село велике, селянам тісно - і вони щось там добудовують, потім ще добудовують... Криво, косо, незграбно, зате всі на пасху помістяться. Московський патріархат - це все-таки діагноз. Та й чи та це церква взагалі, чи вже вибудована після здобуття Україною незалежності - не зовсім зрозуміло.

Коротше, з автентики тут лишилася стара, давно вже зайва брама з наївними розписами стелі - там життєвий шлях жінки і чоловіка ("Драбина життя"), дуже пронизливі такі картинки. Брама зараз є нова, поруч - а стара залишилась як пам'ять. Дерев'яна, досить висока дзвіниця на південь від церкви - теж місцевий корифей. Хоча все тлін, Чорногузи колись остаточно сповзуть у Черемош, сонце перетвориться на білого карлика - і тоді буде все одно, наскільки сильно гуцули не вміють відчувати архітектуру.

Природа тут гарна, архітектура - капарна
Загальна картина кошмару