Кути
Дві дерев'яні церкви Кутів біля Олеська: старіша Михайлівська (1697 р.)...
...і церква Різдва Пресвятої Богородиці (1750 р.) - ця діюча і трішки під бляхою. Хоча теж пам'яткa архітектури національного значення. Фото 13 березня 2011 р.
Село Кути на Львівщині,  церква Різдва Пресвятої Богородиці (1750 р.)

Крихітне село (470 жителів!) - і відразу дві пам'ятки національного значення - та ще й з видом на Олеський замок.

З добиранням просто швах: якісь бусики в Кути через Олесько ходять, але так нечасто, що на вашому місці я б не сподівалася. Хоча самій боляче дивитися по карті свої сьогоднішні (ще сьогоднішні) походеньки: пішки з Олеська до об'їздної (як ефектно звідти виглядає Олеський замок!), далі ще з кілометр до села, і ще кілометр - до першої церкви (новішої, котра Різдва Богородиці) - і ох, яке ж болото було по дорозі до неї... Друга, старіша церква, ще далі - і болото там було вже ну зовсім катастрофічне.

Так як автобусів ближчим часом очікувати було марно, за порадою привітної і смішливої продавчині з сільського магазину, поспішила на платформу - щоб встигнути на електричку на Красне. Хто ж знав, що до платформи - майже стільки ж, скільки назад до Олеська. Винагородою був кам'яний Ян Непомуцен біля колії - побілений святий розгублено розглядав яскраво-зелений цвинтарний вінок, який повішали скульптурі, напевно, місцеві.

Цвинтар в Кутах
Навколо церкви Різдва в Кутах - старі надгробки

Першою я побачила саме церкву Різдва, про неї й розкажу спочатку.

Симпатична, гармонійна, з опасанням на двадцяти дерев'яних стовпах, зведена з соснових брусів. Триверха і тридільна - ну це і з картинок зрозуміло. :о) До вівтаря прибудована ризниця. На дзвіниці наївний напис "З нами бог. 1930". Дуже цікавий цвинтар навколо - видно, що Олесько з його знаменитими династіями скульпторів і різчиків по каменю - зовсім під боком.

Як пише дослідник дерев'яних храмsв Львsвщини Віктор Громик, до 1939 р. храмом опікувалася землевласниця Марія з Замойських Гнєвош (чи не її це усипальня знаходиться в північному кутку цвинтаря, неподалік нового кладовища?).

Цвинтар в любителів всілякої похмурої старовини забере часу більше за церкву - точно! Мені пощастило: паламар якраз поспішав до храму з ключами, а вулицею Кутів (село хоч невелике, та витягнулося в шнурок вздовж однієї вулиці) вже йшли до храму бабусі - неділя ж!

Між старішою і новішою пам'ятками національного значення трапиться придорожна фігура Мадонни, магазин, меморіал загиблим в Другій світовій - і горщики. Чорні димлені горщики, прості і красиві в своїй ергономічній лаконічності. Такі продають біля монастиря капуцинів в Олеську - і там це лише сувенір для столичних туристів. В ресторанах народного профілю часом чіпляють на декоративний тин не менш декоративні горщики - не такі чорні, простіші. Але відчуйте різницю: сувеніри і типу-корчми - і СПРАВЖНІЙ тин зі СПРАВЖНІМИ горщиками! Знайшла чому радуватися, так? А таки знайшла: релікти минувщини зараз трапляються так нечасто, що кожному радієш як дитина. (І задумуєшся: а може, й справді їжа в таких от горщиках смачніша?).

Та повернімося до храмів. Вже навіть до храму: Михайлівського, 400-з-копійками-літнього. Ще кілька років тому навколо святині росли дерева, зараз їх зрубали (з 2008 р. триває реставрація об'єкту). Церкву тепер видно добре, але місце втратило на затишності. Храм архангела Михаїла, зведений у 1697 р. теслею Григорієм Сасовським (чи не з Сасова був?), не скапарений ніякими бляхами і вагонками, давно і повільно реставрують. Як пише в своїй книзі "44 дерев'яних храми Львівщини" Олена Крушинська, "храм (...) має особливість - ступінчастий пірамідальний дах, що походить від давнього шатрового перекриття. Ще одна яскрава деталь - споруджене 1865 року опасання у вигляді аркади-галереї, яке відновили у первісному вигляді під час реставрації 1974 року. Тоді ж споруду підняли на кам'яний фундамент".

На жаль, побачити на власні очі барокове різьблення і стінопис з XVII ст. неможливо: церква огороджена парканом, на паркані замок (з іншого боку, іконостас з Кутів переїхав на 5 км на південь, в запасники Львівської галереї мистецтв а.к.а. олеський монастир капуцинів). Для туристів, вимазаних кутівським болотом ледь не по коліна, є стенд біля церкви - на ньому зображена церква. Ухтишка!

В кутівській Михайлівській церкві студенти університету банківської справи НБУ задумали облаштувати "храм пам'яті". Було проведено збір коштів. Храм і справді відреставрований - а от з дзвіницею якісь страшні негаразди. Від неї лише шматок гнилих стін залишився. Чому все так - дізнавайтесь з перших рук.

Мавзолей-усипальня на цвинтарі в Кутах.

13 березня 2011 р. Кути Буського району

Претензії на античність, цікава стеля (яка от-от завалиться), розграбовані склепи. Та й самі колони простоять вже недовго: ґрунт під кількома вже пливе. На жаль, ті старенькі, яких намагалася розпитати, нічого про усипальню не знали. Cелом володіли Гнєвоші, ймовірно, це їхній мавзолей.

Недобудоване зразково-показове щось
Село Кути Буського району Львівської області
Ян Непомуцен проводжає на електрички
Це по-справжньому!
Головний кадр з Кутів: газди сушать димлені горщики на тині. Це по-справжньому, а не в національному кабаку!
Інтер'єр церкви Різдва Богородиці
Old wooden church in the village of Kuty in Lviv region