Mãnãstirea Humor - Хумор
Монастир ранком 5 січня 2008 року.

Див. мою статтю про подорожі Румунією в "Карпатах" (Лютий-2008).

Що це: монастир з когорти "розписних монастирів" Південної Буковини. Пам'ятка включена до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Де це: в 5 км на північ від міста Гура Хуморулуй. Громадський транспорт туди не ходить, але за 10 лей можна взяти таксі туди й назад. Це не дорого. Хоча важко зрозуміти, навіщо таксі потрібне в теплу пору року: ці 5 км пролягають між дерев'яними садибами і новесенькими готелями, за якими піднімаються відроги Вулканічних Карпат. По дорозі ще трапиться єврейський кіркут на пагорбі і якісь незрозумілі руїни. Знаю, що в півкілометрі від обителі звебеглися розвалини церкви, зведеної за господаря Олександра Доброго (Alexandru cel Bun). Можливо, це вони.

Специфіка: Монастир діючий, але монахині знаходяться десь в спорудах нових корпусів, за старими мурами. Для відвідувачів стара церква відкрита з 10-00 до 20-00. Вхід і фотозйомка платні. З мене, щоправда, ніхто грошей не брав - не було кому. Каса була пуста. Як і вся територія обителі. Мінус 12 - не дуже в холодній касі посидиш.

З історії Хумору.

Найкраще з усієї історії монастиря Хумор запам'ятовується факт, що Успенську церкву обителі було зведено в 1530 році на щедрі пожертви боярина Теодора Бубуйки (Teodor Bubuioc) і його дружини Анастасії. Бубуйка, а чи Бубуйок - не те прізвище, котре ви зможете швидко забути. З іменем тогочасного молдавського господаря, який теж на монастир гроші давав, буде важче - його звали Петро Рареш (Petru Rares).

Успенська церква не така молода, як здається з вибитої над входом дати "1530": споруда стоїть на фундаменті своєї попередниці з XV століття.

В 1535 році стіни храму зовні і всередині розписам Тома з Сучави (Toma de la Suceava). Він же автор розписів у обителі Молдовиця. В Хуморі, на стіні храму, навіть зберігся автопортрет художника: він зобразив себе в образі вершника в молдавському одязі, який захищає Константинополь (а отже, й християнство) від турка, що нападає на нього. Над вершником дрібненькими літерами написано: "Тома" - щоб глядачі цієї настінної "Біблії для неграмотних", бува, не переплутали його з кимось з історичних героїв. Ця тема - зображати в релігійних сюжетах головних ворогів Молдови, османів зустрічатиметься й у фрсках інших буковинських храмів. В кого що болить...

Фрагмент фресок

На жаль, в Карпатах зими холодні і сніжні, а весною часто йде дощ. Вітри переважно дують з півночі. Тому з північного боку храму фрески збереглися дуже погано. А от південна сторона тішить яскравими фарбами і сюжетами з Біблії. Головні кольори - червоний, синій і зелений. В цілому - супер!

Кам'яний мур навколо комплексу з'явився в 1641 р. - наскільки я зрозуміла, гроші на нього дав молдавський господар Василь Лупу (Vasile Lupu), сват Богдана Хмельницького. Сват - не сват Хмельницький Василю Лупу, а Хумору від того було не легше: в 1653 р., в Хмельниччину, монастир сплюндрували запорізькі козаки.

Оборонних башт колись було більше, до нашого часу збереглася лише одна, проте гарнесенька. Використовується також в якості дзвіниці, на неї ведуть сходи, а перед ними - високі сугроби. Коротше, я не полізла, про що трохи жалкую. З другого боку Успенської церкви стоять розвалини ще якоїсь споруди. На жаль, не знаю, що це було.

Політика секуляризації, яку проводила австрійська влада в кінці XVIII століття, була досить жорсткою - і в 1786 року монастир в Хуморі закривають на довгі десятиліття. Церква стає парафіяльною, не більше.

Назву обитель отримала від села Хумор, біля якого розташована. Біля самісіньких монастирських стін - спокійний сільський цвинтар. А далі - гори і смереки.

Відновив свою діяльність монастир лише в 1990 р.

Ще ілюстрації:

Хумор, монастир, 5 січня 2008 року.
Успенська церква
Оборонна башта
Хрест біля храму
Незрозумілі розвалини
Страшний суд - фреска над входом в Успенську церкву. Дві старі листівки з видом монастиря Хумор (Гумор).