Дашава
Пам'ятний знак на честь 70-річчя Дашавського родовища газу.

Батьківщина газової промисловості України

Сюди не за архітектурою, сюди за газом.

Дашава вперше згадується в документах під 1448 р., коли вона належала магнату Закличі Тарлу. Село було як село, аж поки на початку ХХ ст. тут не знайшли родовища природного газу. 18 квітня 1921 р. в Дашаві відкривають першу газову свердловину. В 1922 р. будують газопровід Дашава-Стрий-Львів.

В 1923 р. з'являється цегельня.

Якщо ж вірити знаку, який стоїть край селища (див. фото), то перша свердловина тут запрацювала в 1924 р. - адже цей знак поставлено на честь 70-річчя відкриття Дашавсього родовища, яке започаткувало газову промисловість України.

У 1946-1947 рр. будують газопровід Дашава-Калуш-Галич-Добовці. З 1948 р. працює 500-мм газопровід Дашава-Київ. Прокладено 534,4 км. труб. Продуктивність газопроводу - 5,4 млн. куб. м. на добу, на той час це був найдовший газопровід в Європі. У 1951 р. його подовжили (через м. Брянськ) до Москви (Дашава — Москва 1530 км завдовжки), а згодом побудовано ще й з Дашави до Мінська й через Вільно до Риги. О яка Дашава важлива!

В селищі працює завод технічного вуглецю.