Шаргород
Синагога в Шаргороді. 2006 рік.
Синагога в Шаргороді. Tygodnik Ilustrowany, 1872
Tygodnik Ilustrowany, 1872

Вид Шаргорода. З польського тижневика Kłosy (№543 за 25.11.1875)

Населення Шаргорода - трішки менше за 7 тис. жителів.

Кажуть, величезний православний храм в Шаргороді ще кілька років тому стояв пусткою - бо майже всі місцеві віруючі є католиками. Зараз монастир знову діє.

Кажуть, костел вражає. Гм. Ну, це дивлячись чим.

Кажуть, місто зберегло атмосферу єврейського містечка на межі ХІХ-ХХ століть. А ось це абсолютна правда!

Кажуть... Та що нам до того, що кажуть.

Самі розберемося!

Історія і сучасність Шаргорода

Такі от в Шаргороді бігборди

Цей крихітний райцентр на Вінниччині — неначе локальна машина часу, котра переносить відвідувачів в світ, що щезає на наших очах. Світ єврейських містечок Поділля і Галичини, яким він був на межі ХІХ і ХХ століть: з плутаними кривими вуличками, щільною і скромною забудовою, з маленькими хатками, оброслими прибудовами — і величними храмовими комплексами, які так контрастують з навколишньою бідністю. Храмові комплекси, до речі, християнські - і це нагадує про вічну толерантність нашої землі. А вже згадка про який-не який, але замок - нйкраща приманка для туристів усіх часів.

...Межиріччя Мурафи і Мурашки, жалуване у 1383 році литовським князем Вітовтом Василю Карачевському, у XVI столітті перейшло до багатія канцлера Яна Замойського. Королівським універсалом від 26 березня 1579 року король Стефан Баторій наказав звести тут, на далеких південно-східних кордонах Речі Посполитої замок-охоронець.
Місце для твердині вибрали вдале: на високому мисі при злитті річок Мурашки і Ковбасної (маю певні сумніви, що річечка називалася століття тому саме так). Тут перехрещувалися торгові шляхи з півночі на південь. Хороше місце. Потенційно вигідне.

Фортеця одержала назву Шаргород - на честь Флоріана Шарого, засновника дому Замойських, за сумісництвом ще й католицького святого. Тобто ніяких тобі геометричних асоціацій, як і є якісь паралелі, то лише з кольоровим: Шарий польською - Сірий. Ян Замойський мав фінанси і можливість запросити для будівництва високопрофесійних італійських архітекторів - і можливістю цією скористався. Система фортифікації Шаргорода почала будуватися 28 травня 1585 року відомим архітектором Бернардо Морандо - автором укріплень польського Замостя.

Костел Флоріана Шарого в Шаргороді

На гравюрі-панегірику на честь засновника Шаргорода (1617) замок має п`ять бастіонів. У 1656 році в Шаргороді побував і залишив про нього спогади відомий турецький мандрівник того часу Евлія Челебі. Згідно Челебі, шаргородський замок розташовувався на пагорбі над річкою і мав цитадель з п`ятьма баштами. В арсеналі укріплення була дальнобійна артилерія.

Магдебурзьке право Шаргород отримав 26 січня 1588 року від польського короля Сигізмунда III. Та містом поселення назвати було важко: місцина нехай і вигідна з точки зору торгівлі, але вкрай небезпечна з точки зору доступності для всіляких зайд, як зі сходу, так і своїх, власних. Замок - гарно звучить, але... З висоти сусідніх з замком пагорбів, так званих Мурафської та Могилевської гір, фортеця була як на долоні. Тож чи дивуватися, що у 1595 році Шаргород зруйнували козаки С.Наливайка, а весь місцевий гарнізон банально втік? В часи Хмельниччини в Шаргороді було ще кілька сутичок та битв. В серпні 1648 року фортецю взяли загони полковника М.Кривоноса, у березні 1649р. козаки все ще тримали Шаргород і навіть спромоглися відбити штурм польської армії.

За умовами Зборівського миру 1649 року кордон між королівськими землями і козацькою територією проходив поблизу Шаргорода. На прикордонні часто буває гаряче. Під час весняного рейду 1651 року польного гетьмана Мартина Калиновського козаки змушені були відступити. Шаргород знову став польським. А ще через два десятиліття над Поділлям прогуркотло цунамі турецьке нашестя. Як і більшість інших міст краю, в 1672-1699 рр. Шаргород належав до Османської Порти. Кажуть, туркам тут подобалося: вони навіть назвали містечко Кучук-Стамбул (Маленьким Стамбулом). Наприкінці XVII століття між Кам`янцем і Шаргородом ходили торгові каравани. Турки гарячково відновлювали укріплення Кам'янця, а от Шаргороду так не пощастило. Замок занепадав. Після того, як в 1699 р. Брацлавщина знову відійшла до Речі Посполитої, твердиню навіть спробували відбудовувати, хоча ніякої стратегічної цінності вона вже не мала. Певні відновлення проводились навіть в середині XIX століття. Зараз від шаргородського замку лишився мізер: подекуди можна віднайти мури, зміцнені контрфорсами, а єдина вціліла башта сильно перебудована і мало вражає.

Проте вразити можуть інші споруди містечка. Одну з найкращих єврейських пам’яток Поділля — шаргородську синагогу зального типу - збудовано 1589 р. До божниці прибудовані приміщення для жінок і школа.

Міцні товстезні стіни прямокутної в плані будівлі увінчані фігурним аттиком з кутовими башточками. У товщі стін ховаються сходи на дах споруди. Ошатності божниці надають невеликі лучкові вікна з витонченими профілями. У часи турецького панування на Поділлі (1672—1699) синагогу перетворили на мечеть. У XVIII ст. з’явився другий поверх західної прибудови і декоративна ліпнина, фрагменти якої можна побачити і в наш час. У 1930 р. синагогу закрили, відтоді в ній діє сокоморсовий завод. Останнім часом з’явилися плани влаштувати у Шаргородській синагозі музей сучасного мистецтва.

Меморіальна дошка на честь М. Коцюбинського на стіні монастиря. С.Руданський - сусід Коцюбинського.

Синагогу доведеться трохи пошукати, блукаючи серед кривих вуличок з дикими якимись, малесенькими, кривими будиночками. З іншими місцевими пам'ятками буде простіше.

Хоч розміри Шаргороду не так і малі, але треба врахувати, що забудова тут переважно одноповерхова, тож населення небагато: всього-то 7 тисяч жителів. У самісінькому адміністративному центрі сучасного містечка один напроти одного стоять жовтенький православний Миколаївський монастир і бароковий костел Флоріана Шарого (1595). Так як костел теж оточений мурами, між пам'ятками почуваєш себе як між дачами нуворішів: все за парканами, все пильно стереже право на приватну власність.

За вже згаданою вище легендою, святий Флоріан був засновником роду місцевих магнатів Замойських. Цю муровану тринавну базиліку збудовано теж на кошти Яна Замойського. Старовинний портрет магната-фундатора зберігається в закристії храму, тільки потрапити туди в будній день навряд чи вдасться. І не в будній, боюся, теж. До римо-католицької святині веде трипролітна арка зі скульптурою у ніші. За часів Хмельниччини (1648) храм зазнав значних руйнувань і був відбудований лише в 1717 р. В інтер’єрі костелу збереглися 14 горельєфних композицій (XIX ст.), що зображують хресну дорогу, чудове розп’яття роботи італійських майстрів, дві дерев’яні скульптури і прикрашений різьбленням амвон (XVIII ст.). Під час реставрації комплексу в 1963 р. було розчищено розписи склепіння й стін східної частини храму (1895—1899).

Територія Миколаївського монастиря обжита не лише монахами (монастир чоловічий), а й якимись конторами - пам'ятаю, якимось чином ми опинились в шаргородському військоматі, а потім плутали між розвішаної біля церкви випраної білизни.

Монастир у Шаргороді
Двір Миколаївського монастиря