Мельниця на Волині
Так, виходить, теж буває: мегаломанський проросійський православний храм з цієї картинки і костел з картинки знизу - одна і та сама споруда.
Костел - церква - костел на етапі "церква". Мельниця.
Костел у Мельниці Ковельського району на Волині.

51°9′5″ пн. ш. 25°6′8″ сх. д.

Відповісти на питання "Варто було так далеко пертися, щоб побачити так мало?" мені буде нелегко. Все-таки - варто. Завжди-завжди варто. Дромоман я чи не дромоман? Цікавить мене історія рідного краю чи ні? :)

Отже, село (570 жителів) між Ковелем та Луцьком, в 10 кілометроах на північний-схід від Голобів. Назва досить поширена в Україні, тому не варто плутати, скажімо, з тезкою-містечком в Борщівському районі.

Те, що Мельниця на Волині - поселення давнє, красномовно засвідчують вали князівських часів, що дотепер прослідковуються на околиці села. Та така пам'ятка потішить хіба археологів. Вже в XIV ст. Мельниця хизувалася статусом містечка. Була королівщиною і власністю князя Любарта, з XVI ст. належала Захоровським, потім Семашкам, з XVII ст. - Качовським, з початку XVIII ст. - Хораїнам, з 1704 р. - Маневським.

Любителів архітектури в селі чекає лише костел (1802 р., за іншими даними, зведений у 1749 р. луцьким підкоморієм Єжи Ольшанським), фундований представниками відомої магнатської родини Грохольських. Первісний, ще дерев'яний костел зафундував тут в 1705 р. чернігівський підкоморій Людвиг Маневський. Намальований на блясі місцевий образ Богоматері за переказами колись належав Яну Собєському - звитяжний король брав ікону з собою у військові походи. До Відня теж брав. Невдовзі образ прославився як чудотворний - і в Мельницю потягнулися прочани.

Грохольським Мельниця належала недовго у XVIII ст., в ХІХ-му вже - Корженьовським, Радзішевським і Чарнецьким, так що я б скоріше вірила версії про 1749 р.

Стан споруди, як і слід було очікувати, жахливий. Завалений дах, розписані ідіотськими графіті стіни, дерева на стрісі, пустка та запах сечі. Знайти для храму гарний ракурс неймовірно важко - дерева, що взяли святиню в тісне кільце зеленої облоги, всіляко заважають зробити вдалий кадр своїми високими кронами.
Місцеві діти незрозуміло спостерігають за прибульцями, що лазять напіврозваленим костелом: і чого приїхали? Невже на руїну поглянути?

Мельниця, 1917 р.
Мельниця, 1917 р. Перша світова війна

Все, що було тут польського, а, отже, й католицького, вкрито товстим шаром забуття. Товстішим, аніж шоколад на дорогому морозиві. Воно й не дивно: там, внизу, ховається стільки страшного, скривавленого, зболеного з обидвох сторін, що не варто тягнути за пластир пам'яті: рани ще ятрять. І довго ще не заспокояться.
Поляків тут не любили. Особливо - після пацифікації. Іноді думаєш, що за гедзь перекусав нормальних людей на початку ХХ століття, чому вони так люто винищували одне іншого, за що? Не зрозуміти...

Знаю, що 18 березня 1943 р. в Мельниці було люто вбито місцевого ксьондза Вацлава Маєвського з групою вірних. Шо дає мені це знання, окрім здогадки, що храм діяв принаймні до 1943-го? А нічого.

Путівник по Волині Мєчислава Орловича іменує Мельницю "жидівським містечком", в якому налічувалося 2 400 жителів. Не так і мало як на 1929 рік.

До Першої світової в містечку були: церква, костел св. Йосипа, синагога, власний бровар та два млини. Костел зберігся, про інше важко сказати. Адже вже тоді ці місця були нещадно здевастовані війною. А далі було ще гірше... Костел, в якому зараз не дуже й легко вгадати ампірну будівлю, за росіян змінив віросповідання: став церквою в проросійському стилі. Велетенською. Гігантською. Мегаломанською. Самі на архівних картинках бачите.

Парафію з Мельниці перенесли до Голобів. А коли в 1916 р. цими землями прокотилася хвиля світової війни, храм не витримав. Після німецької атаки артилерії залишилися від святині лише голі стіни (за іншими даними, це сталося у 1918-му, але пам'ятаючи хронологію війни, я б ставила таки на 1916-тий).

Де подівся гарний образ святого Франциска авторства Чеховича з середини XVIII ст. - невідомо. Згорів? Вцілів - і був вивезений до Польщі? В 1923 р. святиню повернули римо-католикам. Відбудовував костел св. Йосипа у 1929 р. граф Станіслав Чарнецький - в первісному, бароковому вигляді. На якийсь час повернулася до храму "чудодійна" ікона. (В 1946 р. селяни, котрих переселили до Польщі, забрали образ з собою - зараз він знаходиться у Хелмі). Після Другої світової костел якийсь час слугував зерносховищем.

В 1942 р. нацисти вбили у Мельниці близько 700 євреїв. На місцевому цвинтарі начебто збереглася неокласицистична каплиця.

Як знаєте щось про долю цього села та його пам'яток - поділіться знаннями. Буду вдячна. А то все, що маю - це спогади про осінній теплий вечір десь далеко-далеко на Волині, старий костел та здивованих місцевих дітлахів...

Знову карта. Червона точка - вали
Стара поштівка. Центр Мельниці.