Годомичі
Двір в Годомичах. Малюнок часів Першої світової війни. З книги Романа Афтаназі "Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej", т. 5.
Двір в Годомичах. Малюнок часів Першої світової війни. Hodomicze

Годомичі над річкою Стир (Маневицький район Волині) відомі з 1648 р і нараховують зараз близько 870 жителів.

Колись це була власність роду Хрептовичів, а в 1648 р. село відійшло до князя Степана Четвертинського. У власності потомків князя Годомичі залишалися приблизно 250 років, перетворившись в результаті на одне з найдавніших шляхетських гнізд на Волині. Останнім власником поселення з цього роду був князь Димітр Святополк Четвертинський (1777-1859), колега волинського просвітника і педагога Тадеуша Чацького. Жив князь то в  Годомичах, то в Кременці, то в Медведівці під Ізяславом (там він розбив парк і влаштував оранжерею). Після його смерті Годомичі отримали у спадок його дочки: Елеонора Тишкевич (померла в 1867 р.) та Кароліна, дружина князя Костянтина  Четвертинського (1792-1871, певно, якийсь дальній родич). Їхні потомки продали село росіянину Нєстроєву.

Дерев'яний двір з XVII ст. дожив в старому парку у Годомичах до Першої світової війни, відомий лише по одній листівці.

Уроженець Годомичів - архієпископ УАПЦ Геннадій (Григорій Шиприкевич) (1892-1973).

Архівні види Годомичів (1916). Костел у Колках (дякую Роману за уточнення!)