Луцьк
Троїцький кафедральний собор (УПЦ КП), перебудований з бернардинського костелу (1752-1792, архітектор Павло Гіжицький)
Луцьк. Троїцький кафедральний собор (УПЦ КП), перебудований з бернардинського костелу (1752-1792 на кошти Кароля Станіслава Радзівіла, архітектор Павло Гіжицький)
Старе місто. 09.09.05
Старе місто. Луцьк. Луцк Luck Luzk لوتسک ლუცკი Loutsk Lutsk לוצק Lucko

Синьоока столиця Волині

Див. Також мою статттю для журнала "Карпати"

Моя стаття з "Аеропорта":

Карта міста

212 тисяч жителів.

Це місто не схоже на інші старі українські міста. Тут немає гордовитої надмірності Львова, столичного пафосу Києва або базарного шуму Хмельницького. Тут усе трохи не так - і п'янко пахне Європою. А блакитне небо над замком Любарта відбивається тисячами волошкових озер у спокійних і відкритих поглядах лучан.
...Тут чисто. Саме тому, що не смітять. Тут спокійно - говорять, це особлива, неспішна волинська ментальность. Тут навіть граффіті вічно бунтуючих підлітків сповнені видів рідного міста: виходить, люблять, пишаються. Тут серед звичайних висоток погляд іноді спотикається об фанерний лист на берізці з написом: "Я народилася в 1980 році і дуже люблю своє місто. Я не хочу вмирати" - так городяни захищають не тільки свій будинок - свою фортецю, але і зелені насадження поруч. До речі, про фортеці...

Замок номер один: князь Любарт

Замок колись
Liubarto pilis arba Lucko aukštutinė pilis

Головна визначна пам'ятка і гордість міста - Верхній замок, або Замок Любарта, названий по імені свого засновника і будівельника. У 1340-1384 роках князь Любарт Гедиминович почав зводити в закруті (російською - ИЗЛУЧИНЕ, звідси, кажуть, і ім'я міста) ріки Стир оборонну фортецю. Знайомі з уроків історії імена - великі князі литовські Вітовт, Ягайло, Свидригайло, римський імператор Сигізмунд - здається, оживають серед цих древніх стін. Тут помітно, як готику змінив Ренесанс: завершено будівництво замка було аж у 1542 році.
Три вежі, три сестри, навіки зв'язані міцними обіймами стін: Владича, Любартова, Стирова. В Владичій - арсенал і унікальна колекція дзвонів, діюча дзвіниця. У Любартовій - виставка будівельної кераміки.
Тільки надщерблені часом камені фундаменту вказують на місце, де був палац, у якому жили, правили, задумували походи і битви луцькі князі. Більше повезло Шляхетському будинку (1789) і палацові єпископа (1814): стоять, приймають у своїх залах гостей міста.
Крім Верхнього, у середньовічному Лучеську існував ще один, Окольний замок. До наших днів від старого форту дожила єдина вежа Чарторийських, але піди знайди її серед будинків і будиночків щільно забудованого приватного сектора. Набагато легше відшукати забавну дитячу площадку з "середньовічними" стінами та "неприступними" вежами, таку популярну серед волинських малюків.

Замок номер два: скульптор Головань

Замок Голованя. Деталь.

Пройшовши майже сільською вуличкою повз стриману нео-готику лютеранської кірхи до повільного Стиру, на секунду зупиняєшся, не в силах побороти бажання як слід протерти очі. Переконавшись, що побачене - реальне, дивуєшся відсутності навколо ЦЬОГО юрб екскурсантів і шквалу клацаючих затворів фотоапаратів. Виявляється, у Луцьку є ще один замок, і який - розкішна еклектична резиденція, яку от уже третє десятиліття "вирощує" для себе і дітей луцький скульптор Микола Головань.
Можливо, за "оживлення" з каменю героїв дитячих казок у міському парку ім.Лесі Українки місто виділило починаючому майстрові невелику пустуючу ділянку на території історико-культурного заповідника "Старе місто". Архітектор Ростислав Метельницкий розробив проект будинку-замкe - і закипіла робота, якій усе ще, спустя чверть століття, кінця-краю не видно. Сам хазяїн скульптурного раю cтверджує, що готовий будинок поки лише відсотків на 80, хоча над його створенням трудився і його син, який теж був скульптором. Нескінченне прагнення до удосконалювання свого будинку змушує створювати все нові і нові образи.
У цьому кам'яному саду, здається, є все: від скорчених артритом барокко святих на даху - до похмурих середньовічних горгулий на водостоках, від елліністично довершенних бігунів-олімпійців - до чуттєво-модерних спокусниць у звабних позах. Якщо придивитися, можна розглянути і півторитонний барельєф із зеленого піщаника, що зображує всіх членів родини скульптора. Усі художні стилі і напрямки змішалися в такому вигадливому візерунку, що мимоволі засумніваєшся в істинності приказки про те, що "все добре в міру".
Смішний лев охороняє вхід, прикрашений "фамільним" вензелем Н.М.Г., ще троє царів звірів чекають у заднього ґанку. Лише на вивчення всіх цікавинок огорожі чудо-замку піде добрих 20 хвилин. Але будьте обережні! Не варто вести сюди вразливих гостей з Польщі або Ізраїлю: у відсутності іншого якісного матеріалу Микола Головань не гидує використовувати для своїх робіт надгробні плити зі старих єврейських і польських цвинтарів. Що там Пушкін писав про несумісність генія і лиходійства?

Храми: розмаїтість у різноманітті

Стара поштівка
Архівне зображення Луцька

Місто, що стояло на перетині торговельних шляхів, було толерантним до усіх своїх жителів. Тому сьогодні турист зможе полакомити погляд дивним ассорті з храмів різних стилів і конфесій. Комплекс ренесансного Петропавлівського Кафедрального костелу (храм і келії - 1606, дзвіниця 1539) з надцікавими багатоповерховими підземеллями спокійно сусідить з витонченою лютеранською кірхою: у місті на початку ХХ століття жили німці-колоністи. Центр Луцька прикрашають Покровськa церквa (XVст.) і Троїцький кафедральний собор (1752-1755).
Храмів у місті було так багато, що дотепер на всіх простj не вистачає існуючих громад: у монастирі бригiдок (1624) розмістилося музичне училище, у середньовічній оборонній синагозі - спортзал, у заснованому ще в 1390 році домініканському монастирі - будинок творчості. І тo добре: монастир шариток зараз - пам'ятник не архітектури, а, на жаль, вже археології.
Чимало у Луцьку і храмів мистецтва. У Волинському краєзнавчому музеї висвітлюється вся історія тисячолітнього міста. Художній музей у Високому Замку зберігає розкішну колекцію магнатів Радзивiллiв з маєтку в Олиці. Тут і "Святий Ієронім" великого іспанця Х.Рiбери, і славні італійці А.Маньяско і Ф.Лондоніо, колега Рубенса Ф.Снейдерс, прославлений польський майстер В.Коссак, не потребуючий реклами І.Айвазовський... Музей волинської ікони ознайомить з найціннішими зразками сакрального живопису. Хочеться авангарду? Арт-галерея "Крайня хата" на луцькому "Арбаті " - вул. Лесі Українки - пропонує роботи сучасних художників.

Ближче до тіла

Древня панорама міста Луцька

Сучасний Луцьк входить у першу п'ятірку міст України за кількістю закладів громадського харчування на душу населення. У місті маса кафе, барів і ресторанів, багато з яких щосили експлуатують середньовічну естетику князівського граду (як, приміром, ресторан "Камелот"), є 5 нічних клубів, але знаючі люди напевно порадять зайти в "Корону Вiтовта": стильно, смачно і досить доступно.
Туристам завжди будуть ради в готелях "Україна", "Свитязь", "Мотор", "Золоте Яблуко", "Лучеськ" або в мотельному комплексі "Джерела".
Покидаючи місто, ще раз огляніться: над суєтною базарною площею спокійно височіють стіни Замка Любарта, ненав'язливо нагадуючи, що вічне, а що тимчасове і неважливе.

Н.Орда. Руїни домініканського кляштору
Н.Орда. Єзуїтський катедральний костел. 1862-1874