Чернівці. Ботанічний сад університету
Ботанічний сад Чернівецького університету. Липень-2008.
Ботанічний сад Чернівецького університету.

Середмістя Чернівців. Карта

Вул. Федьковича у Чернівцях - давня і улюблена міська артерія для неспішних променадів з обов'язковим розгляданням ошатних віл, які вишивувались в ряд. З іншого боку вулиці - зелений масив. Заглянімо й туди, тим більш, це можна зробити й безкоштовно (а за символічну плату ботанічний сад університету, а мова саме про нього, можна оглянутий  з екскурсією - головне, не потрапити в обідню перерву з 13-00 до 14-00).

Один з найстаріших в Україні ботсадів може похвалитися загальнодержавним значенням і має чотири відділення: дендрології, трав'янистих рослин, тропічних і субтропічних рослин - і паркознавства. Правда, чернівецькі субтропіки знаходяться в жалюгідному стані: вікна теплиць з пальмами у кадках побиті, скло там брудне і сіре. Хоча - може, за рік щось і змінилося? При ботаду є також насіннєва лабораторія і гербарій.

Початки ботанічного саду було закладено по завданню магістрата в 1877 р. львівським садівником Карлом Бауером. Тоді було створено дендрарій, зведено оранжереї і ошатний адміністративний корпус, а також господарські приміщення. "Тоді" - це протягом 11 років: дерева не споруди, ростуть не швидко. Вже в ті часи в саду була солідна колекція північно-американських видів дерев та кущів. Саджанці були не імпортні, а свої, австро-угорські: їх везли з Мускауерського заповідника у Австрії. Першим директором закладу став професор ботаніки Едуард Тангль. Ще з часів Тангля збереглися екзоти: майже кожне десяте дерево тут ще пам'ятає Чернівці ХІХ ст.

Ботсад один з найстаріших - і абсолютно точно найменший в Україні (площа 3,5 га).

У 1918 р. румунська влада підпорядкувала ботсад інституту ботаніки. Тоді почалася робота зі створення гербарію та систематизації флори Буковини. З 1940 р. ботсад підпорядковано університету. Під час Другої світової певна частина насаджень постраждала. В 1956 р. до саду приєднано дендропарк "Чернівецький (колишній дендрарій Митрополичої Резиденції). З 1969 р. ботсад має статус наукової установи, з 1992 р. - статус заповідного об'єкту загальнодержавного значення.

Зараз в саду можна побачити такі рідкісні для наших широк дерева, як секвоядендрон велетенський, дуб великоплідний, киприс болотний, тюльпанове дерево, ялицю Нордмана, сосну Веймутова, барбариси, магнолії тощо. Одних лише кактусів тут налічується 145 видів, ірисів - 80 сортів, нарцисів - 70, а хризантем - 60.

Щорічно тут квітнуть фінік канарський і хамеропс деревовидний, плодоносить сторічна лівістона китайська.

Хоча для простого туриста важливо не це - а можливість прогулятися в тиші посеред великого міста. :о)

Аднімінстративний корпус ботанічного саду.
Чернівці. Аднімінстративний корпус ботанічного саду.