Чернівці. Вілла з кришталевими вікнами
Ой, а з боку вулиці Української я фото і не зробила. Тому показую лише фасад вілли з двору. 19 квітня 2019 р.
Ой, а з боку вулиці Української я фото і не зробила. Тому показую лише фасад вілли з двору.
Сходи у віллі з кришталевими вікнами.

Колись на чернівецькій вулиці Українській було багато деревяних будинків. Показні камяні вілли почали зявлятися тут з кінця ХІХ ст. З того часу Українська приховує чимало секретів: за кодовими замками підїздів, на сходових клітках, у кімнатах колишніх вілл.

Ну ось скромний на вигляд двоповерховий будинок під № 22. Зараз тут містяться муніципальна бібліотека ім. А. Добрянського та редакція громадсько-політичної газети «Буковина» - ще з 1940 р. (правда, тоді видання називалося «Радянська Буковина»).

В різний час у віллі проживали головний лікар крайового госпіталю, радник Буковинського земельного кредитного товариства, санітарний радник, продавець фіакрів. Останнім господарем будинку був Фрідріх Фішер – це його ініціали FF видно на хвіртці біля споруди.

Спершу і не скажеш, що вікна тут – з богемського кришталю, ще й з шліфованими орнаментами. Ймовірно, син Фрідріха, Альберт Фішер постарався: він був директором фабрики скла у Чернівцях.

Будинок зберіг чимало з часу своєї молодості, і це не лише ліпнина на стелях, кахлеві пічки чи гарні дерев’яні двері. Тут все ще стоїть антикварного вигляду диванчик, є старовинні дзеркала в рамах з червоного дерева, світильник в стилі ар-деко, книжкова шафа. Дуже гарно оформлена сходова клітка з красивими деревяними перилами.

26 грудня 2014 р. у редакції газети «Буковина» на честь 130-річчя видання (так, україномовна газета публікується ще з 1885 року) відкрили невеликий музей історії цього часопису. У листопаді 1918 р., відразу після румунської окупації Північної Буковини, газета була закрита – до 1940 р. В експозиції не лише старі підшивки, а й антикварні друкарські машинки Merсedes та «Україна». Про історію кам’яниці відома дослідниця Черівців Марія Никирса написала книжку «Дім з кришталевими вікнами».

Вхід і у бібліотеку (там просто неймовірної краси п'єц!), і в музей редакції газети "Буковина" вільний у робочий час з понеділка по п'ятницю.

В бібліотеку на першому поверсі теж зайдіть!

Розкішна кахлева пічка у бібліотеці ім. Добрянського в Чернівцях