Киселиці
Церква в Киселицях, серпень-2007.

Карта

В чималому селі Киселицях (понад 2 т. жителів), при дорозі, над річкою стоїть п'ятиверха (!) церква Трьох Святих (1861-1877), пам'ятка архітектури місцевого значення і цінне родовище бляхи.

З храмом - дивна ситуація. Верхи в блясі, так, але низ - МУРОВАНИЙ. Чи це новозведений на місці давньої дерев'яної гуцульської церкви храм, чи просто дерево вдягнули - щоб не мерзло, ага - в камінь - не знаю. Але виглядає страхітливо.

Свого часу в Киселицях навчався у приватного вчителя, родича його дядька Ганицького відомий письменник Юрій Федькович.

Львівський письменник Юрій Винничук колись публікував у "Поступі" віднайдені в старих галицьких газетах цікавинки. Про Киселиці там теж було:

"Мудрий ведмідь

Був си піп у Киселиці, який учив ведмедя читати таким способом: смарував медом дерев’яні карти, а голодному ведмедеві давав лизати. І от він, муркочучи, лизав язиком ті карти, перегортав їх, а збоку здавалося, ніби читав.

(Северин Кузьма з Паволочі) "

Церква в Киселиці, 30 травня 2010 р.