Sooneck - Зоонек
Замок Зоонек на старій поштівці.
... і в вересні 2010 р.
Зоонек на Рейні

Що це: Замок Sooneck (a.k.a. Sonneck, a.k.a. Saneck), один з юнесківських замків середньої долини Рейну (Німеччина, район Майнц-Бінген).

Де це: біля села з невимовною для слов'ян назвою Niederheimbach (Нидерхаймбах), між Бахарахом і Бінгеном.

Як краще роздивитися замок: так з катера на Рейні ж.

Історія замку

Романтичний Зоонек

Перша документальна згадка - під 1271 р. Замок пережив облогу 1282 р., коли під його стінами на поразку оборонців Зоонека чекало військо короля Рудольфа І. І дочекалося ж - солдати зруйнували твердиню, а король офіційно заборонив її відбудовувати.

Замок все одно відбудували - але пізніше. Власниками фортеці була австрійська родина, що гаряче підтримувала Габзбургів в їхній боротьбі зі шведами. В квітні 1346 р. архієпископ майнський Анрі ІІІ надав бург Зоонек Йоханну, маршалу Вальдеку, який звів на цьому місці нову твердиню. Зоонеком володіло – зі сварками і судовими тяганинами - п’ять поколінь Вальдеків. Рід Вальдеків вимер у 1553 р. Невдовзі по тому замок починає руїнуватися.

В 1689 р. Зоонек, як і всі замки на лівому березі Рейну, був зруйнований військами французького короля Людовіка XIV.

В 1774 р. архієпископ Майеца здавав замок в оренду чотирьом власникам місцевих виноградників, пізніше споруда відійшла у власність села Нідерхаймбах. В 1834 р. пруський крон-принц Фредерік Вільгельм IV з братами Вільгельмом, Карлом і Альбертом викупив замок, який перетворився на цілковиту руїну – і в 1834-1861 рр. Відбудував його у якості мисливського шато. Процесом відбудови керував військовий архітектор Карл Шніцлер – і за модою того часу він не дуже переймався докладним відтворенням середньовічних реалій, вибудовуючи романтичний замок на свій смак. Знак королівської пруської родини зберігся на північній брамі замку. Хоча ніхто з пруських принців тут так і не побував на полюванні: через суперечки в родині і революцію 1848 р.

Після Першої світової війни всі власності аристократів були націоналізовані, так замок стає власністю держави. В 1948 р. замок відходить до Державного міністерства замків (Ого які в німців міністерства були!!!) – зараз це Generaldirektion Kukturelles Erbe Rheinland-Pfalz Direktion Burgen. В замку проводяться екскурсії – під час них можна оглянути інтер’єри в неоготичному стилі і стилі Бідермеєру.

Sooneck-1638
Burg Sooneck-1638
Сучасні види замку
Burg Sooneck (also known as Saneck or Sonneck, previously also known as Schloss Sonneck)
Die Burg Sooneck, auch Saneck oder Sonneck bzw. früher Schloss Sonneck, genannt ist eine Burg im oberen Mittelrheintal,
Замок на гравюрі 1840 р.
А це вже 1860 р.