Сміла
Костел Успіння в Смілі. Гравюра з польського тижневика "Tygodnik Ilustrowany" (№212 за 20.01.1872, с.33).
Костел в Смілі. гравюра з польського тижневика "Tygodnik Ilustrowany" (№212 за 20.01.1872, с.33).

Перша згадка під 1542 р. (під назвою Яцькове-Тясмино).

Райцентр на Черкащині, 68 тис. жителів. Назва сміла походить з XVII ст., коли поселення було сотенним містечком Чигиринського полку. В 1658-59 рр. Смілою володів полковник Данило Виговський, пізніше місто відійшло до О.Конецьпольського та Любомирських.

В 1742 р. князі Любомирські зводять у Смілі дерев'яний замок, оточений валом. В 1793 р., після ІІ поділу Польщі. Смілу перепродують Потьомкіну, наступним власником буде його племінник, граф Олександр Самойлов. Графиня Софія Бобринська, дочка Самойлова, в 1830-х зводить в Смілі цукровню (діяла як мінімум до останнього часу, може, ще й зараз в робочому стані). Працювали також цегельні, винокурні, десяток млинів і два шкіряних заводи.

В 1876 р. через Смілу пройшла залізниця.

З цікавинок: Успенський костел (1818-1827, поруч плебанія з 1880 р.), парк маєтку Самойлових (біля костелу) і парк маєтку Бобринських, пожежна каланча (1929), краєзнавчий музей в симпатичній модерновій кам'яниці (1909 р., колишній позичковий банк), православний Благовіщенський собор (1849), кілька споруд з ХІХ ст. (колишні жіноча та чоловіча гімназії, земська лікарня та вокзал з вагоном-музеєм. Нагадаю: станція називається ім. Т.Шевченка).

Чоловіча гімназія у Смілі
Станція Бобринська - колишня назва станції ім. Шевченка
Він'єтка смілянського фотографа
"Чудотворна" смілянська ікона
"Чудотворна" смілянська ікона. Гравюра з польського тижневика "Tygodnik Ilustrowany" (№212 за 20.01.1872, с.33).