Канів
Монастирок, зараз частина Канева поблизу Тарасової гори, колись був окремим селом. От доказ.
Монастирок, зараз частина Канева поблизу Тарасової гори, колись був окремим селом
Культ Шевченка почався ще в ХІХ столітті. Чудова раритетна листівка.
Культ Шевченка почався ще в ХІХ столітті.

Докладна карта міста

Місто з населенням в 25 тисяч жителів могло б похвалитися лише давньою історією, старовинним собором та легендами (переважно польськими і літературними) про Канівський замок, якби не Тарас Григорович. Завдяки йому Канів з простого райцентру на Дніпрі, на Черкащині, став пупом України і місцем її сакральної сили.

Я, щоправда, там ще не була.

Навітьі без Шевченківського національного заповідника "Тарасова гора" на Тарасовій горі (сюрпрайз!) в Каневі є чимало туристично-привабливих місць. Деякі з них розташовані на вулиці з найнесподіванішою назвою як на пуп українства - на вул, товариші мої дорогі, Лєніна (наприклад, історичний музей, музей декторативного народного мистецтва та історико-культурний заповідник "Трахтемирів" - причому всі по сусідству).

Серед пам'ятників Канева є теж дуже анахронічні: що це ще за Герої Бронепоїзда? Погруддя Гайдара і Олега Кошового - ну-у-у-у... Хм теж. От пам'ятний знак на честь Івана Підкови тут більш доречний.

Архітектурна домінанта міста - Георгіївський (Успенський) собор, який датують 1144 роком (не без пізніших перебудов, звісно).

Дівчата з-під Канева. Мал. Жичиховського. Tygodnik Ilustrowany, 1862 р.
Канівський замок. Весь в привидах.
Успенський собор
Успенський собор у Каневі
Листівка з 1914 р.
Kaniv (Kaniów) is a city located in the Cherkasy Oblast in central Ukraine. The city rests on the Dnieper River
Тарасова гора
Тарасова гора