НП Крка - Nacionalni park Krka
18 вересня 2008 року. Національний парк Крка
Національний парк Крка
Тут дійсно дуже-дуже гарно.
Водоспади національного парку крка

Не слухайте нікого з турфірм - в НП Крка можна потрапити самостійно, і буде це майже втричі дешевле, аніж з групою (екскурсії туди пропонують за 60 євро, а квиток коштує 20 євро. Дістатися ж можна громадським транспортом).

Відразу порада - розклад автобусів з/в Скрадін вивчіть заздлегідь, вони не дуже часто ходять. Справжнім туристам ще хінт: якщо дістатися мосту, то побачите не лише фантастичної краси панораму Скрадіну, а й дуже швидко дістанетесь автобану, а вже там автобусів і попуток в рази більше.

Від Шибеніка до Скрадіна зовсім близько (шлях на північний захід).

Кораблики в Крку відправляються кожну повну годину зі Скрадіну - і кожні -:30 з Крки (якось незрозуміло пояснила. Ось що маю на увазі: зі Скрадіна, приміром, о 10-00, 11-00, 12-00 і т.д. З НП - 10-30, 11-30, 12-30 і т.д.) Вже з цього одного зрозуміло, що подорож на катері триватиме рівно півгодини.

Сам НП, розташований в області Долмація (район Шибенік-Кнін), значно більший за той пішохідний, чітко окреслений дерев'яними доріжками маршрут, котрий чекає на туристів. Крк в Хорватії багато (э ще острів і місто на ньому), парк взяв своє ім'я від річки Крка. Всі ці запаморочливої краси водоспади якраз на ній. Наскільки вони гарні? Ну от вам подобається водоспад в Червоногруді? Помножте його на 20 - матимете бліде уявлення.

Національним парком цю красу оголосили в 1985 р. Площа НП - 109 кв. км. Крім власне природи, тут є ще й архітектурні і археологічні цікавинки - приміром, розкопки поселення Bribirska Glavica (кілька кілометрів від Скрадіна). Тут ростуть чимало ендеміків (завдяки інформаційним таблицям навіть далекі від ботаніки ми впізнавали рідкісні квіти і рослини навколо туристських стежок). Загалом тут налічують 860 видів рослин, 18 видів риби (скільки її тут!!! Ні, не так: СКІЛЬКИ Ж ЇЇ ТУТ!!! Так :о)) - з них десять теж ендемічні, 222 видів пташок (а ми нічого особливого, крім лебедів, чайок і качок не бачили. Хоча водяться орли, сови, соколи, стервятники тощо), 18 видів летючих мишей.

Одні з найцікавіших частин парку - Скрадінський Бук (Skradinski Buk),  а також Роські Слап (Roški Slap) - якраз ці каскади водоспадів, котрі ви бачите на фото. Каскадів аж сім, вони розташовані уздовж всієї річки. Екскурсії сюди проводять цілий рік. Цікаво, як водоспади виглядають в морозні зими.

Найвищі з водоспадів: Білушич Бук (Bilušić Buk) - 22 м. Брлян (Brljan) - 15 м, Манойловац (Manojlovač) - перепад висот в 60 м, головний водоспад в 32 м, Росняк (Rošnjak) - 8 м, Мілячка Слап (Miljacka Slap) - 24 м, Роський Слап (Roški Slap) - 22,5 м. Сам Скрадінський Бук має 46 метрів у висоту.

Шкода, що ми не бачили крихітний острівець з залишками францисканського монастиря Висовац (XIV ст.).

На водоспадах є огороджені місця для купання (вода тепла-тепла і незвично прозора), сувенірні крамнички, міні-музейчики, кафе тощо.

Будете в Хорватії - побувайте. Гарно!

Річка Крка в НП.